Schepen Alain Triest (Open VLD) gaat voor modern en flexibel parkeerbeleid

    17 oktober 2021

    NINOVE – De concessie met het parkeerbedrijf OPC is met een jaar verlengd. “Dat geeft de stad extra tijd om een modern parkeerbeleid uit te tekenen”, aldus schepen Alain Triest, bevoegd voor het parkeerbeleid.

    Weinig onderwerpen lieten al meer echte en digitale inkt vloeien dan het parkeerbeleid. Ook in verschillende zittingen van de gemeenteraad was dit vaak het onderwerp van debat.

    Zowel de vrij ingewikkelde parkeerregeling met zes zones als het toezicht op de naleving ervan zetten vaak kwaad bloed. Dat is trouwens niet alleen voor Ninove het geval en de discussies daarover zullen niet meteen stilvallen.

    Concessie

    In Ninove staat het parkeerbedrijf Optimal Parking Control (OPC) in voor de concrete werking van het parkeerbeleid.

    “Die concessie verviel eigenlijk eind november 2021”, aldus Alain Triest. “Een nieuw lastenboek zou naar verschillende firma’s moeten zijn opgestuurd om daarna een nieuwe concessie toe te kennen. Maar door omstandigheden zijn we er niet in geslaagd om dit tijdig rond te krijgen. Dus hebben we de overeenkomst met OPC voor een jaar verlengd tot en met oktober 2022.”

    Vernieuwend

    Maar je kunt ook van de nood een deugd maken. “We hadden alles ongeveer rond, maar wel op basis van oude technologie op het vlak van controles. Momenteel bestaan zeer vernieuwende technieken, zeker met het gebruik van camera’s en scanners. Dus hebben we nu tijd om het lastenboek in die zin aan te passen.”

    De toepassing van deze nieuwe technieken moet een meer flexibel parkeerbeleid toelaten. “Zo zouden we de parkeerregeling kunnen aanpassen aan bepaalde periodes. We hebben gezien, dat er een groot verschil is qua parkeergedrag tussen de zomer- en de winterperiode, ondermeer door de invoering van ons terrassenplan.”

    Data

    Bovendien zou de stad ook meer inzicht kunnen krijgen op basis van de inbreng van verschillende gegevens.

    “Nu hebben we daarop weinig zicht omdat er zo goed als geen input is van data. We willen met nieuwe systemen dag per dag het parkeren in kaart kunnen brengen. Hoeveel van de shop&go-plaatsen worden bijvoorbeeld in een bepaald periode gebruikt of niet? Zijn er meer nodig en waar precies? Het zou ook een betere controle toelaten op het parkeren en de retributies. Tenslotte denk ik na over de invoering van een geleidingssysteem, dat automobilisten naar beschikbare parkeerplaatsen kan navigeren.”

    Dus vindt de schepen het uitstel van een jaar niet echt erg. “Dat is net gebeurd om ons toe te laten deze en andere nieuwe mogelijkheden in een modern en flexibel parkeerbeleid om te zetten.”

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons