Strengere maatregelen tegen bellende chauffeurs

    02 mei 2023

    OOST-VLAANDEREN – Het parket van Oost-Vlaanderen stuurde een rondzendbrief naar de politiediensten met nieuwe richtlijnen om het gebruik van mobiele toestellen achter het stuur tegen te gaan.

    De laatste jaren is het gebruik van mobiele toestellen tijdens het rijden aanzienlijk toegenomen. Volgens een Europese enquête blijkt leest of verstuurt 1 op 4 chauffeurs berichten tijdens het rijden; 1 op 6 belt nog steeds niet handenvrij.

    Dodelijk

    Afleiding door gsm- of smartphonegebruik achter het stuur is een van de grote ‘killers’ in het verkeer. Volgens Vias Institute houdt 8 % van de dodelijke ongevallen verband met het gebruik van gsm’s achter het stuur. Dat leidt naar schatting tot een 50-tal doden en 4.500 gewonden per jaar.

    Uit een grootschalige enquête van Vias blijkt ook, dat 1 op de 4 jonge bestuurders maandelijks minstens 1 keer met de gsm in de hand achter het stuur belt. 1 op de 5 jonge bestuurders neemt ook wel eens een foto of maakt een filmpje tijdens het rijden. Dat alles verhoogt het risico op een ongeval, omdat de bestuurder is afgeleid. Vias herlanceerde daarom de campagne ‘Wagen in, gsm uit – AltijdAlert’.

    Controles

    De politie heeft de laatste jaren het aantal controles fel opgedreven. In de eerste 6 maand van vorig jaar zijn ruim 56.000 bestuurders betrapt op gsm-gebruik achter het stuur: ruim 300 per dag.

    Voor het parket Oost-Vlaanderen is verkeersveiligheid één van de prioriteiten. Tijdens de recentste actieweek tegen het gebruik van mobiele toestellen achter het stuur (november 2022), heeft het parket onmiddellijk 611 rijbewijzen ingetrokken voor 8 dagen.

    Naar aanleiding van deze sensibiliseringsactie vonden in alle afdelingen van de politierechtbank Oost-Vlaanderen themazittingen plaats. Daarbij moesten de personen, wiens rijbewijs door deze overtreding was ingetrokken, zich voor de rechter verantwoorden.

    Richtlijnen

    Het parket Oost-Vlaanderen heeft nu een rondzendbrief overgemaakt aan de politiediensten met de volgende richtlijnen: “Als de politie vaststelt, dat bestuurders van in beweging zijnde gemotoriseerde voertuigen ongeoorloofd gebruik maken van mobiele apparaten (inbreuk op artikel 8.4 van de Wegcode), dient er contact te worden opgenomen met de parketmagistraat met het oog op de onmiddellijke intrekking van het rijbewijs voor een termijn van 15 dagen, indien het gebruik gepaard gaat met verkeersonveilig gedrag en/of wanneer de overtreder een professionele chauffeur is en/of wanneer er sprake is van recidive in hoofde van de bestuurder.”

    Voor alle andere vaststellingen zal, zoals voorheen, principieel een onmiddellijke inning worden aangeboden.

    Deze rondzendbrief gaat in werking op 2 mei 2023.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons