Toenemend aantal fietsers op fietssnelwegen

    10 februari 2024

    OOST-VLAANDEREN –  Uit de provinciale telling blijkt in 2023 het aantal fietsers op de fietssnelwegen met een kwart te zijn toegenomen ten aanzien van 2021. De halve fietssnelweg F416 in Ninove scoort wel ondermaats.

    Fietssnelwegen zijn kwaliteitsvolle fietsroutes voor fietsverplaatsingen tussen steden, waarop andere fietsverbindingen aansluiten. Je vindt ze vaak langs spoor-, water- of snelwegen als fietsstraat, fietspad, jaagpad of een aparte fietsbaan.

    Toename

    Op 16 telpunten langs 11 verschillende fietssnelwegen in Oost-Vlaanderen is tussen 24 en 30 september 2023 het aantal fietsers gemeten: F4 Antwerpen-Gent, F7 Gent-Kortrijk, F27 Aalst-Londerzeel, F41 Zelzate-Antwerpen, F42 Gent-Brugge, F44 Gent-Mechelen, F45 Kortrijk-De Pinte, F400 Gentse fietsring, F404 Gent-Merelbeke, F411 Sint-Niklaas-Hulst, F416 Denderleeuw-Geraardsbergen, F417 Gent-Zottegem.

    Op alle telpunten is een aanzienlijke stijging opgetekend. Het aantal fietsers is in zekere mate afhankelijk van de weersomstandigheden. Die waren in de telperiode van 2023 uitzonderlijk goed. Anderzijds waren er tijdens de telperiodes in 2018 en 2021 een aantal regendagen.

    Op 7 van de 16 telpunten staan vaste telpalen die 24/7 het aantal fietsbewegingen registreren. Deze geven een gemiddelde toename van 13 % meer fietsbewegingen per jaar. Dit bevestigt de stijgende tendens, die de provincie in alle telpunten vaststelde tijdens de fietstelweek.

    Riet Gillis (Groen), gedeputeerde voor Mobiliteit: “De provincie Oost-Vlaanderen investeerde de afgelopen jaren, samen met verschillende partners, fors in de versnelde ontwikkeling van het netwerk van fietssnelwegen. We legden tientallen kilometers nieuwe fietssnelweg aan en er kwamen een groot aantal fietsbruggen en -tunnels bij. Het fietstelonderzoek bewijst, dat die investeringen lonen: op fietssnelwegen waar missing links zijn weggewerkt, stijgt het aantal fietsers substantieel.”

    F416

    De telling gebeurde tussen 24 en 30 september 2023 ook op de fietssnelweg F416 aan de Fernand Tavernestraat, waar die overgaat in de IJzerenwegbaan, richting Okegem.

    Vanaf Geraardsbergen zou deze fietssnelweg de spoorlijn via Ninove tot in Denderleeuw moeten volgen. Zou, want enkel tussen Ninove en Denderleeuw kunnen fietsers deze verbinding gebruiken, met enige knelpunten tussen Okegem en Liedekerke.

    De studie voor de aanleg van het gedeelte tussen Geraardsbergen en Ninove moet nog altijd worden opgestart. Tussen Geraardsbergen en Idegem zijn sommige stukken ‘befietsbaar’.

    Die onvolledige realisatie zie je ook in de resultaten van de metingen weerspiegeld. Op een gemiddelde weekdag gebruiken 377 fietsers de F416, in het weekend zijn er dat 417, wat het globale daggemiddelde op 389 brengt. Het op een na laagste resultaat van alle fietssnelwegen.

    Al blijken desondanks toch meer fietsers dagelijks die F416 te gebruiken: van 241 in 2018, naar 255 in 2021 tot 389 in 2023. Die aantallen liggen wel ver onder de totale gemiddelden voor alle fietssnelwegen met respectievelijk 733, 893 en 1.130.

    Info: lees hier het volledige rapport.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons