Twee Ninoofse kruispunten op lijst gevaarlijke punten

    06 December 2022

    NINOVE – De kruispunten Den Doorn en Berdam (voorheen Trezekeskerk) staan op de lijst van gevaarlijke punten. Een volledige of gedeeltelijke herinrichting voor het eerste en een nieuwe verkeersregeling zouden de verkeersveiligheid moeten verhogen.

    Vorig jaar stonden de beide kruispunten op de lijst van 301 gevaarlijke punten in Vlaanderen.

    “De onveiligheid is berekend op basis van de zogenaamde 5-3-1-score”, aldus Vlaams parlementslid Guy D’haeseleer (Vlaams Belang). “Een lichtgewonde staat voor 1 punt, een zwaargewonde voor 3 punten en een dodelijk slachtoffer voor 5 punten. Elke fietser, voetganger of bromfietser krijgt een verhogingsfactor van 1,7 toegekend. Om op de lijst te komen moet er sprake zijn van minstens een score van 15.”

    Vragen

    Voor Ninove zijn dat de kruispunten Brusselsesteenweg/N8-Brusselstraat-Leopoldlaan/N8 en de Aalstersesteenweg/N405-Expresweg/N28-Koning Boudewijnlaan/N28. Guy D’haeseleer stelde over de beide punten een aantal vragen aan verkeersminister Lydia Peeters (Open Vld).

    “Welke is de score van de twee gevaarlijke punten in Ninove? Hoe zijn deze punten aan deze score gekomen en waren er ongevallen met fietsers, voetgangers of bromfietsers? Wat waren voor elk punt de conclusies en de aanbevelingen? Wat zal precies gebeuren en welk tijdpad is voorzien?”

    Verkeerslichten

    De minister wist te melden, dat het kruispunt Brusselsesteenweg/N8-Brusselstraat-Leopoldlaan/N8 een prioriteitsscore van 15,6 kreeg toegekend. In de periode 2017-2019 gebeurden 4 ongevallen met 2 zwaargewonden en 4 lichtgewonden. Bij 3 van deze ongevallen waren actieve weggebruikers betrokken met 2 zwaargewonden en 2 lichtgewonden tot gevolg.

    “Omwille van de beperkte ruimte is er weinig winst te halen uit infrastructuuraanpassingen. De verkeerslichtenregeling staat op de planning om deze in 2023 om te bouwen conform het Actieplan Verkeerslichten.”

    Herinrichting

    Het kruispunt Aalstersesteenweg/N405-Expresweg/N28-Koning Boudewijnlaan/N28 heeft een prioriteitsscore van 24,5. In de periode 2018-2020 gebeurden 13 ongevallen met 21 lichtgewonden. Bij 4 van deze ongevallen waren actieve weggebruikers betrokken met 5 lichtgewonden tot gevolg.

    “Een studiebureau is op dit moment bezig om een verbetervoorstel uit te werken voor de volledige of gedeeltelijke herinrichting. Door de hoge verkeersintensiteit is dit geen gemakkelijke opgave. Het Agentschap Wegen en Verkeer verwacht in het voorjaar van 2023 te beschikken over een goedgekeurd voorstel.”

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons