Verkeersveilige Nacht 2023 op meer dan 100 plaatsen

    07 december 2023

    OOST-VLAANDEREN – De lokale politiezones en de federale politie voeren vrijdag 8 december op meer dan 100 locaties tussen 19.00 uur en 7 uur extra alcohol- en drugscontroles uit.

    Met deze jaarlijks terugkerende Verkeersveilige Nacht tijdens de BOB-campagne willen gouverneur Carina Van Cauter en de politie de gevaren van alcohol en andere drugs in het verkeer blijven aankaarten.

    De effecten van alcohol en andere drugs op je rijgedrag worden vaak geminimaliseerd. Toch verstoren deze stoffen de functies van je hersenen, waardoor je niet meer hetzelfde concentratie-, reactie- of waarnemingsvermogen hebt. Dat kan fatale gevolgen hebben in het verkeer. Als je onder invloed rijdt, loop je tot 100 keer meer risico op een ongeval dan wanneer je nuchter bent. In de weekendnachten zijn meer dan 1 op de 4 chauffeurs, die in een ongeval betrokken raken, onder invloed van alcohol.

    Ongevallen

    “In de eerste 9 maand van 2023 zijn in Oost-Vlaanderen 631 rijbewijzen ingetrokken na een positieve speekseltest”, aldus gouverneur Van Cauter. “In 2022 zijn in onze provincie 692 ongevallen met een bestuurder onder invloed van alcohol vastgesteld. Dat is het hoogste cijfer sinds 2017. Sensibiliseren en controleren blijven dus noodzakelijk om de maatschappelijk bewustwording te verhogen. Tijdens de Verkeersveilige Nacht op 8 december verrichten we daarom extra controles. Die actie kondigen wij bewust op voorhand aan.”

    Testen

    Twee jaar geleden is de provincie Oost-Vlaanderen gestart met een proefproject: wanneer de politie is opgeroepen, neemt ze in de mate van het mogelijke bij elk verkeersongeval een drugstest af.

    “Sindsdien heeft de Federale Overheidsdienst (FOD) Justitie sterk geïnvesteerd in de beschikbaarheid van drugstesten. In 2020 waren 36.000 tests beschikbaar, vandaag 100.000. Bij elk ongeval wordt verplicht gecontroleerd op drugsgebruik, tot voor kort was enkel een alcoholtest verplicht. Een goede zaak, want hierdoor verhoogt niet alleen de pakkans, maar krijgt de maatschappij ook een correct beeld van de werkelijke omvang van de problematiek.”

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons