Vervanging verouderde bruggen E40 start deze zomer

    24 mei 2022

    ERPE-MERE – Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) start deze zomer met de vervanging van de E40-spoorwegbrug en de brug in de Merestraat over de E40. Ze dateren beide uit de jaren ‘50 van de vorige eeuw, zijn in een zeer slechte staat en dringend aan vervanging toe.

    De Vlaamse overheid investeert € 26 miljoen in de werken in Erpe-Mere. Deze starten maandag 4 juli en zullen ongeveer 1,5 jaar duren. Samen met de bruggen zullen ook de vangrails en de geluidsschermen op dat deel van de E40 worden vernieuwd. Tijdens de werken zal de snelweg tijdelijk worden omgelegd en op bepaalde tijdstippen ook volledig zijn afgesloten.

    De aanpak van deze bruggen vormt een onderdeel van het actieplan om systematisch alle bruggen in slechte staat versneld aan te pakken. Dit jaar worden ook nog 2 bruggen over de E40 in Drongen en Nevele gerenoveerd. De voorbereidingen voor de vervanging van nog eens 2 bruggen over de E40 in Drongen zijn bezig.

    Prioritaire kunstwerk

    “Onze bruggen, tunnels en keermuren hebben te kampen met een structurele en grote onderhoudsachterstand”, aldus Vlaams minister voor Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD). “In 2022 investeer ik daarom € 133 miljoen in het onderhoud en het vernieuwen van onze kunstwerken. Daarvan gaat € 68 miljoen naar de lijst van prioritaire bruggen in de slechtste staat (categorie 5). De spoorwegbrug over de E40 in Erpe-Mere is zo’n prioritair kunstwerk. Daar trek ik samen met de brug van de Merestraat € 26 miljoen voor uit.”

    De brug van de Merestraat behoort tot categorie 4 en is er iets beter aan toe. Ze is eveneens dringend aan vervanging toe en wordt daarom ook meteen aangepakt.

    “Het zullen ingrijpende werken zijn, maar noodzakelijk voor de veiligheid van de duizenden weg- en spoorgebruikers, die er dagelijks passeren”, aldus nog de minister.

    Minutieuze planning

    De werken vinden niet alleen plaats op één van de drukste wegen, maar ook boven één van de drukste spoorlijnen (spoorlijn 50A Gent-Brussel).

    Deze vragen dus om een minutieuze voorbereiding om de hinder tot een minimum te beperken. Het afsluiten van de spoorlijn is zeer kritiek en kan enkel tijdens bepaalde lang op voorhand vastgelegde tijdsvensters gebeuren.

    De ingenieurs van het AWV zijn al meer dan een jaar bezig met de voorbereiding. Er is uitgebreid afgestemd met een brede waaier aan partners: Infrabel, gemeenten, politie, hulpdiensten, nutsbedrijven, GSM-operatoren.

    E40

    Om het verkeer tijdens de werken zo vlot en veilig mogelijk te laten passeren zal de snelweg over een afstand van bijna 1 kilometer tijdelijk worden herlegd.

    • De rijhelft richting Gent wordt verplaatst naar het noorden om aan te sluiten bij de Lange Ommegangstraat. Deze lokale weg wordt verbreed om tijdelijk als snelweghelft richting Gent te dienen.
    • Voor het afbreken van de bruggen zal de E40 tijdelijk zijn afgesloten.
    • In het voorjaar van 2024 moeten alle werken zijn afgerond.

    Sterke hinder

    Tijdens de werken zal het verkeer ernstige hinder ondervinden.

    • Gedurende ongeveer 1,5 jaar zal het over versmalde rijstroken of een verminderd aantal rijstroken langs de werf moeten rijden.
    • Bepaalde weekends en nachten wordt de snelweg volledig afgesloten.
    • Ook voor het onderliggende wegennet zal er hinder zijn wegens de afbraak van de brug en het afsluiten van sommige lokale wegen.

    Hierover zal het AWV in aanloop naar de werken nog uitgebreid communiceren met inwoners en gebruikers.

    Start 4 juli

    • Van 4 tot 16 juli maakt de aannemer de doorsteken in de middenberm klaar.
      – Deze dienen om in een latere fase het verkeer van de ene zijde van de snelweg naar de andere te leiden.
      – Deze werkzaamheden gebeuren ‘s nachts en met een mobiele werf zodat de hinder beperkt blijft.
      – In de beide richtingen zal 1 rijstrook worden ingenomen.
    • Van begin augustus tot begin november gebeurt de aanleg van de tijdelijke nieuwe weginfrastructuur ten noorden van de E40.
      – De lokale parallelweg (Lange Ommegangstraat) wordt verbreed om er tijdelijk een autosnelweg (E40 richting Gent) van te maken.
      – Het verkeer richting Gent zal gedurende 2 maand op 2 versmalde rijstroken en 1 maand op 3 versmalde rijstroken rijden.

    Veiligheidsmaatregelen

    • Tijdens de werken geldt ter hoogte van de werfzone een snelheidsbeperking van 70 km/uur voor de veiligheid van de wegenwerkers en de weggebruikers. Flitscamera’s zullen hierop toezien.
    • Ook het dynamisch filebeveiligingssysteem wordt ingezet om ongevallen in de staart van eventuele files te vermijden.

    Infomoment

    Het AWV organiseert op 8 en 9 juni een digitaal en fysiek infomoment voor buurtbewoners.
    – Inschrijven voor het digitaal infomoment op woensdag 8 juni kan via deze link.
    – Inschrijven voor het fysiek infomoment op donderdag 9 juni is niet verplicht.

    Meer info over de werken en de omleidingsplannen op wegenwerken Erpe-Mere.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons