Volgende stap gezet in aanleg trage weg in Nederhasselt

    03 november 2022

    NINOVE – Een meerderheid van de Ninoofse gemeenteraad ging op 24 oktober akkoord met het rooiplan voor de verbindingsweg, van de dorpskern van Nederhasselt tot de stedelijke basisschool.

    De weg vormt een onderdeel van het project ‘Trage Wegen’ van de stad Ninove om een lokaal functioneel en recreatief netwerk aan trage wegen uit te bouwen. De gemeenteraad was al in het begin van 2021 akkoord gegaan met de gedeeltelijke verlegging en de halfverharding van de voetwegen 62 en 44.  Nu ging het over he rooiplan en de bezwaren.

    Schooljeugd

    Het geplande wandel- en fietspad loopt tussen de Reaalstraat en de Geraardsbergsesteenweg. Momenteel is de weg onverhard maar in 2019 al uitgepaald, gemaaid en afgevlakt. Het tracé is nog niet geschikt om te fietsen. De weg krijgt op termijn een halfverharding over een afstand van 1,026 km en een wettelijke breedte van 1,5 m.

    “Dit dossier kent al een lange afwikkeling”, aldus schepen voor mobiliteit Wouter Vande Winkel (Samen). “Het zal wel positief zijn voor de schoolgaande jeugd. Waar mogelijk proberen we ook rekening te houden met de ingediende bezwaren.”

    Onderhoud

    Het plan riep nogal wat vragen en bedenkingen op bij Ilse Malfroot (Forza Ninove). “Wie gaat het onderhoud doen? Wat met de privacy van de aangelanden? Is hier verlichting voorzien? Hoeveel kost dat alles en wanneer starten de werken?”

    Jordy De Dobbeleer (Samen) was wel enthousiast: “Dit is een belangrijke verbetering van de trage weg tussen het dorp en de school. Ik zag hier graag bewegwijzering, zoals die in de buurgemeenten al bestaat met plaatsnamen en fietsverbindingen.”

    Over het onderhoud kwamen van Renaat Raes en Dany Goessens (Forza Ninove) toch kritische bedenkingen, met de slechte toestand van het schoolbaantje in Voorde als voorbeeld. Al onderhouden veel gebruikte wandelwegen meestal zichzelf, volgens schepen Veerle Cosyns (Samen).

    “Dat onderhoud was inderdaad problematisch”, beaamde schepen Vande Winkel. “We zijn gehouden aan de laagste bieder voor de overheidsopdrachten. Dit jaar was het fors beter, net als de samenwerking met onze diensten. Trage wegen zijn natuurlijk niet altijd bedoeld om er met een kinderwagen door te rijden. Verlichting is hier niet aan de orde in het midden van het veld. Het is de bedoeling om hier een zachte verbinding te creëren, parallel met de Van Der Schuerenstraat.”

    Hij beloofde in overleg te gaan om de bezwaren van de buren tegemoet te komen. En voor Renaat Raes had hij goed nieuws: de subsidie voor het schoolbaantje in Voorde was goedgekeurd, zodat de werken daar volgend jaar kunnen beginnen.

    Al kon de schepen daarmee de scepsis bij de Forza-fractie niet wegnemen, waardoor deze zich bij de stemming onthield.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons