Voorkom autopech tijdens de winter

    15 november 2022

    NINOVE – De winterkou moet nog beginnen en dat is meteen het ideale moment om je wagen winterklaar te maken. We vroegen enkele kenners naar tips om mogelijke winterellende te voorkomen.

    Wie maakte het al eens niet mee: een platte batterij op een winterse zaterdagochtend, net toen je naar een trouwfeest moest? Of een lekke band vervangen, net vóór je aan de dokterspraktijk aankomt? Het mag tijdens de komende wintermaanden niet even flink onder nul gaan of wegenwachters hebben de handen vol met gestrande chauffeurs.

    Hoe komt dat en hoe kun je dat vermijden?

    Batterij

    “Het begint vaak al met een haperende batterij of de motor, die niet meteen wil aanslaan”, vertelt Sven De Wulf. Hij is autotechnieker in de Toyotagarage Vernaillen aan de Albertlaan. “Als je dat ervaart in hartje zomer, mag je zeker niet te lang meer wachten. Dat is een teken aan de wand. Zo’n batterij kan bij de eerste vorstdagen snel forfait geven.”

    Bandendruk

    “Wat me ook opvalt, is dat bestuurders zelden de bandendruk nakijken. Dat is nochtans belangrijk. Normaal gaat een band zo’n 40.000 km mee. Ik maakte het al mee, dat die na amper 15.000 km totaal versleten is. Over wagens die buiten staan, zou ik tijdens zeer koude dagen toch een hoes trekken. Dat is natuurlijk omslachtig, maar dan koelt de wagen minder af. Het is ook beter voor de levensduur van de batterijen. Uiteraard moet je vóór de winter de lichten, de ruitenwissers en ruitensproeiers extra laten nakijken.”

    Water

    Jan Vandergucht van de Citroëngarage aan de Brakelsesteenweg is al 20 jaar zaakvoerder en technieker.

    “Basistips zijn: je batterij laten testen, het profiel van je banden nakijken en zorgen, dat je ruitersproeiervloeistof niet louter water bevat. Dat kan bevriezen zonder extra product. Mensen durven in vriestemperaturen hun wagen met heet water wassen. Maar zo kan de rubberdichting van de deuren nat worden en aanvriezen. Daarna krijg je ze nog moeilijk open.”

    Ruiten

    “Bevroren ruiten mag je niet naar beneden laten glijden, want dat kan het mechanisme ontregelen. En uiteraard wacht je bij vrieskou even met je ruitenwissers of ze worden onbruikbaar. Ook handig: een karton tussen de ruit en de ruitenwissers plaatsen. Zo kunnen de rubbers niet aanvriezen. Voor elektrische wagens kan ik alleen maar aanraden om ze binnen te stallen, in zoverre dat mogelijk is. Winterkou is namelijk niet erg bevorderlijk voor de laadcapaciteit van de batterij.”

    GGM

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons