Wat met parking en kermisplein na bouw appartementencomplex?

    09 maart 2023

    NINOVE – Momenteel loopt het openbaar onderzoek voor de realisatie van 28 flats op de parking aan de Oude Kaai, ook gekend als de ‘zwarte parking’. Heel wat gratis parkeerplaatsen in de binnenstad zullen daardoor op termijn verdwijnen.

    De sociale huisvestingsmaatschappij (SHM) Denderstreek heeft een vergunningsaanvraag ingediend voor de bouw een complex op de hoek van de Oude Kaai met de Graanmarkt. De eerste plannen hiervoor zijn ondertussen al meer dan 10 jaar oud, maar nu dus toch een aanvraag.

    De nieuwbouw zal bestaan uit 2 bouwvolumes rond een groen binnenplein. Het project omvat  15 huur- en 13 koopappartementen. Er komt eveneens een ondergrondse garage met 34 parkeerplaatsen, een fietsenstalling en private bergingen.

    De startdatum van de werken is nog niet gekend.

    Parking

    Als de appartementen er komen, zal de huidige druk bezette gratis parking voor 75 voertuigen in het centrum verdwijnen. Daarbovenop zullen door de renovatie van de handelskern nog heel wat parkeerplaatsen sneuvelen.

    Hoe zal de stad dit compenseren, vroegen we aan schepen voor parkeerbeleid Alain Triest (Open Vld).

    “Op korte termijn zullen wij een huurcontract afsluiten met de eigenaar van het Ninia Shopping Center. De dakparking met 100 plaatsen staat al jaar en dag leeg. Alle bewoners van het kernwinkelgebied zullen een bewonerskaart krijgen om daarop te parkeren. Daarnaast overleggen wij met de privéontwikkelaars van de Inghelantsite of ze daar een extra ondergrondse parking kunnen aanleggen. De stad zou deze kunnen huren om daar een heel aantal parkeerplaatsen te creëren.”

    Niet gratis echter, zoals dat nu wel is op die ‘zwarte parking’.

    “Nee, maar dat geeft nu eigenlijk een vertekend beeld. De parking aan de Oude Kaai bestaat niet officieel. Wij hebben die wel wat ingericht, maar dat is grond van de SHM Denderstreek, die ons daarvoor de toelating heeft gegeven. Dat is geen eigendom van de stad, vandaar het gratis parkeren.”

    Kermis

    Door de bouw van de sociale appartementen zal ook het plein wegvallen, waar jaarlijks 3 kermissen plaatsvinden. Hier staan de grootste en nieuwste attracties opgesteld. De kermissen zouden dus tal van attracties en een deel van hun aantrekkingskracht verliezen. De stad zal ook hiervoor een oplossing moeten zoeken.

    “We starten de oefening om de kermissen, zoals ze nu zijn uitgetekend, te herschikken. Die ruimte zal inderdaad niet meer beschikbaar zijn. Bovendien heeft de brandweer al heel lang opgemerkt, dat langs de voorzijde van de Graanmarkt een doorgangsprobleem kan ontstaan. We moeten daar een vrije ruimte voorzien van minimaal 4 m, zodat de brandweer in geval van nood gemakkelijk kan doorrijden.”

    Aan welke alternatieven denkt de schepen?

    “Een oplossing kan bijvoorbeeld zijn het Paul De Montplein of het Niniaplein. Al is die laatste plek moeilijk, want bij elke kermis wijken de marktkramers tijdens de wekelijkse markt van de Graanmarkt daar naar uit. Als we de kermisattracties op het Niniaplein zouden plaatsen, moeten we dus de hele dinsdagmarkt verhuizen en hebben we daar een probleem. Het zal puzzelen worden.”

    Inzage

    De aanvraag ligt nog tot 25 maart 2023 ter inzage bij de dienst ruimtelijke ordering, Centrumlaan 100. Maak een afspraak via ruimtelijke.ordening@ninove.be of 054-50 50 50.

    Gedurende deze periode kun je opmerkingen of bezwaren indienen bij het college van burgemeester en schepenen.

    Info: SHM Denderstreek project Oude Kaai.

    GNE/MLI – Foto’s Neckebroeck Giovanni

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons