Kinderrechtenorganisaties vragen aandacht voor kinderen

    23 februari 2024

    ALGEMEEN – Via een memorandum voor de verkiezingen van 2024 dringen kinderrechtenactoren er bij politieke partijen op aan om partij te kiezen voor kinderen.

    Zondag 9 juni 2024 vinden federale, regionale en Europese verkiezingen plaats. De toekomst van de huidige en toekomstige generaties hangt grotendeels af van het vermogen van de nieuwe verkozenen om de ecologische, sociale en economische transitie in goede banen te leiden en kinderen bovenaan de politieke agenda te plaatsen.

    Op 1 januari 2024 telde België 11.748.716 inwoners, van wie 2.472.750 kinderen tussen 0 en 18 jaar. Het gaat hier niet louter om cijfers, maar om evenveel levens die niet altijd even zichtbaar zijn.

    “Kinderen en jongeren onder 18 jaar hebben hier geen stemrecht en worden daardoor vaak niet gehoord”, aldus het memorandum. “Nochtans vertegenwoordigen zij ruim een vijfde van de Belgische bevolking. Daarom is het van essentieel belang om hen een luisterend oor te bieden.”

    Dringende oproep

    In deze context hebben UNICEF België, de Kinderrechtencoalitie Vlaanderen (KIRECO) en de Coordination des ONG pour les droits de l’enfant (CODE) een memorandum opgemaakt voor de verkiezingen in juni dit jaar.

    Dit werpt een licht op de visie van politieke partijen rond de uitdagingen waarmee kinderen vandaag de dag kampen. Het onderzoekt het welzijn van kinderen in België en formuleert aanbevelingen voor de beleidsmakers in ons land. De 50 kinderrechtenorganisaties kaarten voornamelijk thema’s aan die cruciaal zijn voor kinderen in België en voor het buitenlandse beleid van België.

    Kinderrechten

    België behoort tot de rijkste landen ter wereld.

    “Toch worden de rechten van vele kinderen bedreigd en zelfs met de voeten getreden. Ruim 500.000 kinderen in België lopen een ernstig, aanhoudend risico op armoede en sociale uitsluiting. Te veel kinderen worden ook geconfronteerd met geestelijke gezondheidsproblemen en met ongelijkheid qua toegang tot kinderopvang en onderwijs. Bovendien worden hun rechten en gezondheid bedreigd door nieuwe ecologische gevaren zoals klimaatverandering en luchtverontreiniging.”

    Deze uitdagingen onderstrepen de nood aan een optimale coördinatie tussen de diverse bestuursniveaus en aan betrouwbare gegevens, ambitieuze investeringen en beleidslijnen ten gunste van kinderen tot 18 jaar in België.

    Info: Partij kiezen voor kinderen.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons