PVDA eert Ninoofse verzetshelden

    09 mei 2024

    NINOVE – De Partij Van De Arbeid legde woensdag 8 mei een krans neer aan het monument van de Ninoofse verzetshelden. De partij ijvert om van die dag terug een feestdag te maken.

    Nazi Duitsland capituleerde op 8 mei 1945. “Ondertussen is dit geen feestdag meer en is het fascisme in Europa terug in opmars”, aldus Joachim De Maeseneer (voorzitter PVDA Ninove). “Dezelfde bedreigingen als toen bedreigen ons opnieuw. Andere partijen eren collaborateurs. Er zijn zelfs straten naar hen vernoemd, terwijl we weinig weten over onze verzetshelden.”

    Dus legde de PVDA op deze symbolische dag een krans neer aan het monument voor de Ninoofse verzetshelden. “Of deze nu communisten, katholieken, liberalen of socialisten waren, ze gaven of riskeerden hun leven voor onze vrijheid en verdienen ons respect.”

    Vervolging

    Bij die gelegenheid hield De Maeseneer ook een toespraak, waarin hij de jarenlange nazistische bezetting en de wrede vervolging van verzetslui in herinnering bracht. “Wat weten we nog over de grootse daden, die zovele kleine mensen stelden? Over de ideologische grenzen heen organiseerde men het verzet, ondanks de risico’s die men doorgaans kende. Meer dan 15.000 helden zouden uiteindelijk hun daden – vaak op de meest afschuwelijke wijze – met hun leven bekopen.”

    Hulde aan hen is voor De Maeseneer niet alleen een historische erezaak, maar bovenal een toekomstige noodzaak: “Wie het verleden niet kent is gedoemd het in de toekomst op één of andere manier opnieuw te ondergaan. Daarom scharen we ons achter initiatieven als de ‘8 mei-coalitie’ en ‘Helden van het Verzet’, die deze mensen terug in het daglicht plaatsen en van 8 mei weer een officiële feestdag willen maken. We zijn ervan overtuigd, dat deze schuchtere pogingen meer uitbreiding en uitdieping verdienen: nationaal, maar ook in Ninove. Daarom blijven we strijden opdat hun strijd nooit vergeefs zal moeten zijn. Leve onze helden, leve de vrede en leve de soevereiniteit voor het Palestijnse volk.”

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons