Verkiezingen: gesprekken met winnaars en verliezers – Nieuwe versie

    10 juni 2024

    NINOVE – We vroegen zondagavond 9 juni aan vertegenwoordigers van verschillende partijen om hun eerste reacties. Inmiddels kennen we ook de voorkeurstemmen van de Ninoofse kandidaten.

    Al onze gesprekspartners stonden op een lijst voor de verkiezingen van het Vlaams parlement. We vroegen hen naar hun persoonlijke resultaten en deze van hun partij en hun inschatting van de directe politieke gevolgen van de uitslag. Maar natuurlijk peilden we ook naar de verwachtingen voor de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober.

    Reacties

    Met Guy D’haeseleer (Vlaams Belang – lijsttrekker), Tania De Jonge (Open Vld – lijstduwer) en Stijn Vermassen (Vooruit – 20ste plaats) hadden we een kort interview, dat je hier kunt bekijken. De teneur schommelde tussen vertrouw- en hoopvol en ontgoocheld.

    Jeroen Van Assche (N-VA – 13de plaats) was opgelucht, dat het resultaat beter was dan verwacht en zag daarin een opsteker in de aanloop naar 13 oktober. “We zijn superblij met het resultaat op nationaal niveau; in Ninove blijven we als partij stabiel. Het zal alvast een lange campagne worden.”

    Stijn Timmermans (BBB – 3de plaats) had net als de andere kandidaten nog geen zicht op zijn persoonlijke score. “De resultaten van de partij liggen in de lijn van de verwachtingen, die we hadden vooropgesteld. Of we aan de gemeenteraadsverkiezingen met een lijst in Ninove zullen deelnemen, kan ik nu nog niet zeggen. Het plan is alleszins om met een provinciale lijst in oktober op te komen.”

    Jordy De Dobbeleer (Groen – 23ste plaats) was duidelijk ontgoocheld: “We volgen de algemene trend, waarbij Groen verliest, behalve in Brussel. Ik denk, dat we de prijs betalen voor de compromissen binnen de federale regering. Voor Ninove hoop ik dat we 1.000 stemmen kunnen behouden, maar we moeten de situatie nog evalueren, met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen.”

    “Wij hebben in Ninove stand gehouden”, reageerde Anja Beeckman (CD&V – 7de plaats). “De grote winnaars zijn de PVDA en Vooruit, waarvoor proficiat, maar toch ook tevreden met de eigen resultaten. Ik ben vooral blij, dat extreem rechts niet nog meer heeft gewonnen. Dat is belangrijk met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen van oktober en ons positief project. We blijven er alvast voor gaan.”

    Joachim De Maeseneer (PVDA – 18de plaats) verwees naar een persbericht, dat de partij later zou uitbrengen.

    Hieronder ook de voorkeurstemmen van de Ninoofse kandidaten en in bijlage de partijscores voor het Europees, federaal en Vlaams parlement.

    Voorkeurstemmen

    Vlaams parlement

    Vlaams Belang Kanton Ninove Oost-Vlaanderen
    D’haeseleer Guy 8.464 55.938
    Malfroot Ilse 3.019 10.138
    Open Vld Kanton Ninove Oost-Vlaanderen
    De Jonge Tania 1.646 5.151
    PVDA Kanton Ninove Oost-Vlaanderen
    De Maeseneer Joachim 153 1.610
    Sylla Malick 118 1.780
    Vooruit Kanton Ninove Oost-Vlaanderen
    Vermassen Stijn 702 3.098
    N-VA Kanton Ninove Oost-Vlaanderen
    Van Assche Jeroen 427 3.742
    Groen Kanton Ninove Oost-Vlaanderen
    De Dobbeleer Jordy 183 2.225
    CD&V Kanton Ninove Oost-Vlaanderen
    Beeckman Anja 677 4.048
    BBB Kanton Ninove Oost-Vlaanderen
    Timmermans Stijn 39 237

    Federaal parlement

    Vlaams Belang Kanton Ninove Oost-Vlaanderen
    Somers Werner 2.913 10.860
    Open Vld Kanton Ninove Oost-Vlaanderen
    De Glas Christine 371 1.865
    PVDA Kanton Ninove Oost-Vlaanderen
    Delangre Kimberly 132 2.073
    Vooruit Kanton Ninove Oost-Vlaanderen
    Coppens Katie 872 5.269

     

    JTR/MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons