Voorlopig geen ondergrondse afvalcontainers in het stadscentrum

    24 augustus 2021

    NINOVE – De Intercommunale Land van Aalst (ILvA) ziet af van een proefproject om in de binnenstad ondergrondse afvalcontainers te plaatsen. De inzameling zou er niet voldoende kwalitatief kunnen verlopen.

    De ILvA vroeg op 12 maart 2021 aan de stad om een proefproject met ondergrondse containers voor restfractie. Aanvankelijk zou dit komen langsheen de Centrumlaan, nadien is dit gewijzigd naar ‘een plaats in de binnenstad’.

    De betrokken omwonenden zouden dan met een afvalpas enkel nog kunnen gebruik maken van deze ondergrondse containers en niet meer van een restfractiecontainer.

    Het college van burgemeester en schepenen nam op 12 april 2021 de principiële beslissing om dit proefproject op te starten: een in de binnenstad en een gekoppeld aan een sociaal woonproject. De Ninoofse gemeenteraad ging daarmee op 31 mei 2021 unaniem akkoord.

    Inplanting

    Maar blijkbaar ziet de intercommunale voorlopig af van dit project. Dat bevestigde ons de PR-verantwoordelijke Tina Verraes.

    “Er waren inderdaad gesprekken tussen ILvA en de stad Ninove met betrekking tot een dergelijk proefproject. Het doel was te onderzoeken om in de projectzone Centrumlaan-Vuurkruisersstraat-Kaardeloodstraat ondergrondse containers te plaatsen voor de inzameling van restfractie voor bepaalde wooneenheden. In dit gebied bestaat immers een hoge densiteit van wooneenheden.”

    De mogelijkheid voor ondergrondse containers hangt van veel factoren af. “Er is de ondergrondse en bovengrondse infrastructuur, die het al dan niet mogelijk maakt om putten te voorzien voor die opvangcontainers. Maar gaat ook om de loopafstand tot de containers, de mogelijke verkeershinder bij het ledigen, het aantal beschikbare containers enzovoort.”

    Beek

    Daarom zijn in eerste instantie meerdere plaatsbezoeken uitgevoerd.

    “Op basis van de kaarten met nutsleidingen en de bovengrondse infrastructuur (horecaterrassen, parkeerruimte, doorgangswegen voor hulpdiensten) zijn een aantal geschikte locaties voorgesteld. Verder onderzoek bracht echter enkele andere obstakels aan het licht in de projectzone. Zo loopt onder de Centrumlaan ook een ingebuisde beek. Daardoor bleken de eerder voorgestelde locaties niet geschikt voor de plaatsing van ondergrondse containers.”

    Op basis daarvan besloot de ILvA, dat het ondergronds inzamelen in dit projectgebied niet voldoende kwalitatief zou kunnen verlopen.

    “Op dit moment zijn er geen concrete andere projecten gepland, maar een samenwerking blijkt uiteraard nog mogelijk.”

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons