• Discussie? Graag, maar niet anoniem en blijf respectvol.

  VUB-onderzoeksgroep over vijf Coronalert-mythes

  14 oktober 2020

  BRUSSEL – De applicatie (app) Coronalert is al meer dan 1 miljoen keer gedownload. Toch blijft het aantal misverstanden omtrent de app nog hoog. Een onderzoeksgroep van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) onderzocht vijf ervan.

  De VUB-onderzoeksgroep imec-SMIT is een onderdeel van het Kenniscentrum Data & Maatschappij. De groep heeft een aantal vaak gehoorde mythes opgelijst en ontkracht.

  Mythe 1: locatiegegevens

  “De app houdt locatiegegevens bij.”

  • Coronalert werkt op basis van bluetooth-gegevens. De app houdt bij wie langer dan een kwartier en minder dan anderhalve meter bij je in de buurt was, zonder details over de plaats van het contact.
  • Coronalert ontvangt geen plaats-informatie en weet niet waar en met wie je contact had.

  Mythe 2: niet effectief

  “60% van de Belgische bevolking moet de app installeren om effectief te zijn.”

  • Er is geen minimumcijfer nodig om ervoor te zorgen dat een contact-opsporingsapp een meerwaarde biedt.
  • Het 60%-cijfer is een foute interpretatie van een studie van de Universiteit van Oxford. De auteurs van de studie stellen: “Onze modellen laten zien, dat we de epidemie kunnen stoppen als ongeveer 60% van de bevolking de app gebruikt. Zelfs met een kleiner aantal app-gebruikers schatten we nog steeds een afname van het aantal besmettingen en sterfte door coronavirus.”

  Mythe 3: ongelijkheid

  “De app creëert een nieuwe ongelijkheid tussen mensen met een compatibele smartphone en de rest van de bevolking.”

  • Coronalert kan er voor zorgen, dat je sneller op de hoogte wordt gebracht van besmettingen via onbekende personen. Bijvoorbeeld na contacten op het openbaar vervoer.
  • Contactopsporing is één instrument in de bestrijding van de corona-crisis. Daarbinnen is Coronalert één onderdeel van een bredere opsporingsstrategie.

  Mythe 4: privacy

  “Coronalert is de app, die op mijn telefoon de grootste inbreuk pleegt op mijn persoonlijke privacy.”

  • Veel populaire apps op je telefoon verzamelen een aanzienlijke hoeveelheid informatie en zijn weinig tot niet transparant over de gegevens die ze bijhouden.
  • Coronalert is open source. Dat wil zeggen, dat de code van de app openbaar is gesteld en publiek beschikbaar. Iedereen kan zien hoe de app precies werkt. Buiten de bluetooth-codes wordt geen extra informatie verzameld. De werking van de app Coronalert is erg transparant.

  Mythe 5: foutenmarge

  “De foutenmarge van Coronalert is te groot: ik krijg een melding van een mogelijke besmetting van zodra ik een besmet persoon op straat of in de winkel passeerde.”

  • De uitwisseling van bluetooth-codes vindt enkel plaats als smartphones met daarop Coronalert zich gedurende minstens 15 minuten op een afstand van maximaal 1,5 meter bevinden.
  • De uitvinders van Bluetooth verklaarden zelf dat de technologie niet is ontwikkeld om afstanden precies te bepalen. Toch menen ze dat Bluetooth te verkiezen is boven het gebruik van privacy-onvriendelijke locatie-technologieën.
  • Er is dus een foutenmarge bij het gebruik van bluetooth-technologie voor contactopsporing. Contextfactoren worden niet in rekening gebracht. Bijvoorbeeld of de andere persoon een masker droeg.
   Een meer precieze risicobepaling zou echter een aanzienlijk groter privacy-risico met zich meebrengen.

  Info: VUB imec-SmitData & Maatschappij.

  MLI

  • Meest Recent
  • MEEST BEKEKEN

  Over Ons

  Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

  Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

  Onze medewerkers hebben oog voor een groot gamma aan nieuwsfeiten: actueel, cultureel, politiek, sportief, culinair, sociocultureel, educatief of artistiek. Zij berichten hierover met respect voor ieders eigenheid en zonder verschil te maken in rang, stand, afkomst, politieke of filosofische voorkeur. Zij doen dit volgens eigen keuze en inzichten, maar met het oog op objectiviteit en in alle onafhankelijkheid. Onze medewerkers zijn flexibel en kunnen live ter plaatse werken. Voor hun nieuwsgaring doen zij een beroep op een breed netwerk van informatiekanalen.

  Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

  Contacteer ons