VZW Ninoverend zet rekeningen op het internet

    16 april 2022

    NINOVE – De handelsvereniging en haar voorzitter zijn niet van plan zich als weerloze lammeren naar de slachtbank te laten leiden. Ze nemen de vlucht vooruit en zetten de rekeningen van de vzw op hun site.

    De vzw Ninoverend ligt al een tijd onder vuur, door de aanhoudende interpellaties van Guy D’haeseleer (Forza Ninove). Volgens hem is de hele boekhouding niet koosjer.

    Ninoverend gaat in de tegenaanval en heeft haar inkomsten en ontvangsten van 2021 en 2022 online gezet. Tegelijk geeft de vereniging in een omstandig persbericht tekst en uitleg.

    Transparantie

    Dat ten aanzien van de stad een grote transparantie moet bestaan, vindt Ninoverend vanzelfsprekend, aangezien zij voor een groot deel met belastinggeld van de burger werkt.

    Ieder kwartaal heeft de financiële dienst van de stad Ninove onze boekhouding telkenmale doorgenomen en deze werd ook steeds goedgekeurd. Pas na iedere goedkeuring van de boekhoudkundige documenten zijn de subsidies uitbetaald aan de vzw. De facturen van de kwartaalafsluitingen waren telkens tijdig binnen bij de bevoegde diensten. Alle bankuittreksels voor de betalingen van de facturen komen zelfs op het stadhuis toe via de post en niet bij de vereniging. Op 04/02/2022 jongstleden hadden we zelf reeds de afsluiting door ons eigen boekhoudkantoor bewerkstelligd. Deze balans was tot op de eurocent dezelfde als deze welke door stad Ninove opgemaakt op 28/02/2022.”

    Geen onregelmatigheden

    De financiële dienst van de stad bevestigde nogmaals officieel, dat zich binnen dit dossier van de vzw Ninoverend geen financiële onregelmatigheden hebben voorgedaan.

    “Een onafhankelijk advocatenkantoor, aangesteld door de stad, heeft bovendien geconcludeerd, dat geen enkele abnormale fee (vergoeding) is doorgerekend of betaald voor de reservering van bepaalde activiteiten van de vzw Ninoverend. Forza Ninove beweert, dat er tot 138 % is uitbetaald. Dit dekt slechts een halve waarheid: dit gaat om één factuur van € 132.”

    Volgens de vereniging wordt echter geen enkele melding gemaakt van het omgekeerde principe.

    “Dat op de andere facturen – met veel duurdere artiesten – maar 10 à 15 % is gerekend, wordt in alle talen dood gezwegen en nergens vermeld. Zeker niet omdat in dit milieu courant en normaliter (veel) hogere percentages worden toegepast. Een voorafgaande bevraging/goedkeuring van de kostprijs van artiesten voor de jaarmarkt hebben we niet gedaan. Dit feit hebben we dan ook in alle transparantie toegegeven. Dit was ook niet mogelijk door het last minute mogen organiseren van de jaarmarkt, gezien de corona-toestand en de richtlijnen op dat moment”

    Correct

    In tussentijd is nog volgens de vzw gebleken, dat de toenmalige prijzen zeker correct waren.

    “Sommige artiesten werden ons zelfs nog goedkoper aangeboden, louter uit sympathie voor de vzw en diens hardwerkende leden. De vzw Ninoverend heeft dan ook steeds als een goede huisvader trachten te handelen. Alles ligt dus aan de perceptie en hoe mensen/partijen dat aan de burger willen kenbaar maken. In dit heldere verhaal werden een aantal zaken volledig uit hun context gerukt en als fake news naar buiten gebracht als een waar schandaal. Dit louter en alleen in eigen belang en profilering binnen de eigen gelederen.”

    Reuzenrad

    Dat er geen offerte zou zijn geweest voor het reuzenrad, dat in december op het Niniaplein stond, is volgens de vzw nogmaals een grove leugen.

    “Prietpraat van de bovenste plank. Er werd in december 2021 met Forza Ninove in de gemeenteraad reeds over de correcte prijs gesproken. Logischerwijze was er dus ook al een offerte voorhanden, want van waar haalden ze anders deze prijs. Wij hebben hiervan dus wel degelijk een offerte.”

    Om al deze redenen hebben de leden van de vzw Ninoverend unaniem besloten om in alle transparantie alle verrichtingen van de boekhouding 2021 op de eigen website te zetten.

    Positief

    Uit een rondvraag/bevraging blijkt, dat verschillende steden met een organisatie als de vzw Ninoverend samenwerken.

    “In deze steden worden deze wel naar waarde beoordeeld en resulteert dit telkenmale in positieve resultaten. We gaan hierbij de zaken zelfs nog wat scherper stellen. Na een objectieve bevraging in december 2021 door de stad Ninove bij onze handelaars bleek, dat onze werking, initiatieven en events zeer positief werden onthaald. Ook deze info wordt door Forza Ninove nergens vernoemd. Naar alle waarschijnlijkheid zal deze info op dit moment van geen belang zijn voor hun politieke agenda.”

    En voor de volledigheid: “De gecoöpteerde leden van de vzw worden steeds aanvaard om de dagelijkse werking ervan te garanderen. Ook al is dit nog niet verschenen in het Belgisch staatsblad. De aanvraag tot verschijnen in het Staatsblad is ondertussen gebeurd.”

    Manipulatie

    Forza Ninove tracht volgens de vzw Ninoverend de lokale media, de bevolking en evenzeer de lokale politici in Ninove te bespelen/manipuleren.

    “Via hun eigen niet-officiële mediakanalen – waar ze ongecontroleerd hun gangetje kunnen gaan – kunnen ze hun eigen waarheid creëren om alzo het vonnis van de vzw Ninoverend op voorhand in de publieke opinie een bepaalde richting te geven. In het verleden en in het heden is duidelijk gemaakt wat propaganda en het verspreiden van fake news kunnen veroorzaken. Dreigementen tot het ondernemen van juridische stappen en oproepen tot onrust via hun eigen medium heeft geen enkele waarde. Hierbij moeten we als vereniging en natuurlijke persoon misschien zelf eens nadenken om juridische stappen te zetten. Wij zijn ook maar mensen en we kennen ook onze grens van het maatschappelijk aanvaardbare. Laster, eerroof en aanzetten tot agressie zijn zaken welke hierbij op de voorgrond treden.”

    Verkiezingen

    De vzw Ninoverend verbieden om verder te werken zou het einde kunnen betekenen voor heel wat Ninoofse middenstandsactiviteiten.

    “Zeker in een post-covid-periode en een zinloze oorlog in onze eigen Europese achtertuin. De dienst lokale economie de gehele werking op zich laten nemen, is een utopie. Bij een eventueel falen in de (nabije) toekomst zal de huidige coalitie de schuldige zijn van dit wanbeheer, waar Forza Ninove oorspronkelijk zelf de hand in heeft gehad. Binnen twee jaar is iedereen deze hetze vergeten en krijgt Forza Ninove nogmaals zijn gelijk door de effecten van de selffulfilling prophecy. Forza Ninove is dus reeds – geheel gerechtvaardigd trouwens – berekend bezig met de verkiezingscampagne voor binnen drie jaar. De rest stond erbij en keek er naar en laat zich in slaap wiegen. Wij hopen dan ook ten stelligste dat de huidige coalitie de ruggengraat heeft om de vzw Ninoverend niet te ontbinden. De Ninoofse middenstand , handelaars en horeca, hebben deze steun meer dan nodig.”

    Vendetta

    De vzw Ninoverend zegt nog te weten, dat het om meer gaat.

    “Meneer D’haeseleer van Forza Ninove wil zich profileren tegenover de voorzitter van de vzw. Het is immers een publiek geheim, dat beiden niet de beste vrienden zijn. Maar dit mag niet uitgevochten worden op de rug en ten koste van de middenstand en de burger in het algemeen. Persoonlijke vendetta’s zijn hier niet aan de orde en al zeker niet op de kap van de handelaar. We spreken dan nog niet over het negatief beeld, dat dit schept bij de Ninovieters en de andere burgers van ons land. Onze handelspartners in de nabije omgeving zien het alvast graag gebeuren. De één zijn dood, is de andere zijn brood. In Ninove is het op dit moment belangrijker om ondoordacht politieke spelletjes te spelen en elkaar te besmeuren. Er wordt hierbij vooral gespeeld met de spreekwoordelijke boterham van de plaatselijke handelaars en niet met het belastinggeld zoals Forza Ninove durft te beweren. Maar hun doel heiligt blijkbaar alle middelen.”

    Karnavalraad

    Forza Ninove heeft ook vzw Koninklijke Karnavalraad Ninove in het vizier (met Pascal Carael als voorzitter).

    “Er bestaan tal van vzw’s in Ninove, maar enkel deze zou volgens Forza Ninove onderzocht moeten worden… Een onderzoek bij een vereniging die een subsidie ontvangt van € 1.240. We zijn er van overtuigd, dat eenieder hierbij zelf de puzzel kan leggen. Daarentegen is het een meer dan publiek geheim, dat carnaval minnend Ninove zich eerder vragen stelt over de boekhouding en de werking van de Stedelijke Feestcommissie Ninove. Deze ontvangt jaarlijks meer dan € 30.000 subsidie en moet hier bovenop nog sponsoring rondhalen en geldactiviteiten organiseren. Vele carnavalisten en andere burgers zitten hier met heel wat kritische vragen. Waar is het voorziene extra budget naartoe, dat enkele jaren geleden beloofd was aan de Ninoofse carnavalsverenigingen? Plots waren duizenden euro in rook opgegaan, maar geen enkele carnavalist heeft hierover gemord en is naarstig in alle positiviteit zijn/haar ding blijven doen. De Stedelijke Feestcommissie kan met een heus equivalent budget aan de slag gaan als de vzw Ninoverend. Maar niemand, die het exact weet natuurlijk. Misschien dat dhr. D’haeseleer hierin duidelijkheid scheppen.”

    Het persbericht besluit op een positieve noot.

    “Witte Donderdag was terug een succes en het was lang geleden, dat alle horecaterrassen tot laat in de avond volledig volzet bleven. Een massa volk met een organisatie, die tot in de puntjes was uitgewerkt, voor datgene waarvoor we zelf verantwoordelijk mochten zijn. Zoals het ook in het verleden was met de jaarmarkt en de eindejaaractiviteiten. Handelaars, die vol lof zijn over onze werking.”

    Info: vzw Ninoverend.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons