Wandelen op het tempo van de alpaca’s

    16 mei 2022

    DENDERWINDEKE – De alpacaboerderij Alpaca-Mundo op Rendestede organiseert al twee jaar wandelingen met deze dieren. “Als je wandelt, begin je automatisch te babbelen”, is de ervaring van Fred Sempels.

    Al is dat wandelen momenteel wat moeilijk wegens de aanleg van een nieuwe waterleiding op Rendestede en omgeving. Fred hoor je echter niet klagen over de inzet van de werklui.

    “Die mannen doen echt hun best en als je hen waardeert, waarderen zij dat ook. Ik ben er van overtuigd, dat vanavond alles zal zijn opgeruimd en ik zonder problemen mijn oprit kan oprijden.” Een ijsje als bedank gaat er altijd in.

    Beperking

    Maar door de graafwerken zijn toch een aantal wandelingen noodgedwongen afgelast.

    “Het is niet zozeer moeilijk voor de alpaca’s zelf, die kennen dat soort werktuigen hier, net zoals de zoals tractoren in de buurt. Maar het gaat om wandelingen voor mensen met een beperking en dan moet je toch extra voorzichtig zijn.”

    Veel instellingen zoals Schoonderhage of De Okkernoot komen regelmatig over de vloer bij de alpacaboerderij.

    “Dat doen ze wegens het therapeutisch effect: de gasten worden er heel rustig van. En dat ze bewegen is ook een pluspunt. Die mensen gaan elk met een alpaca op wandel. Ze reageren er zeer goed op, ook al is er geen schijnbare interactie. Het maakt eigenlijk niet uit of ze kunnen praten of niet, ze moeten enkel kunnen stappen. Dat doen ze automatisch, op het tempo van de dieren.”

    Praten

    De interesse om te starten met een alpacaboerderij is bij Fred ontstaan uit voortschrijdend inzicht.

    “Ik ben nog altijd hypnotist en zocht iets om mensen gemakkelijker aan het praten te krijgen. Als je wandelt, ga je automatisch babbelen. Het is eigenlijk begonnen met een drugsverslaafde, die moeite had om zijn emoties te tonen. En zo ben ik op het idee gekomen om met die alpaca’s te gaan wandelen. Gelukkig wonen we hier in een beschermd agrarisch gebied. We wandelen hier maar even op straat en kunnen dan direct het veld in, richting windmolen, waar we nog leuke dingen doen. Bijvoorbeeld de dieren uit de hand eten geven; dat vinden de mensen heel fijn.”

    Droom

    Een kinderboerderij, dat is de droom van Fred.

    “Neem nu een organisatie als ‘Kom Eten’ uit Anderlecht voor kinderen, die geen ideale thuissituatie hebben. Ze zijn verbaasd als ze hier komen: dat hier zoveel bomen staan en ze de dieren kunnen aanraken. Voor hen is dat een heel grote verrassing. Hoe meer je hen die natuurervaring kunt meegeven, hoe meer respect ze voor de natuur en de dieren krijgen. De meeste kinderen zijn niet bang en bij degenen die bang zijn, duurt het maar 5 minuten. Tot ze zien dat het heel kalme dieren zijn, die niet stampen of spuwen en enkel gras eten.”

    Op de Ninoofse jaarmarkt zal Alpaca-Mundo ook aanwezig zijn, met een 15-tal alpaca’s in alle kleuren. Kinderen en volwassenen zullen er op een afgesloten parcours mee kunnen wandelen en een kiekje maken met die fotogenieke dieren.

    Info: Alpaca-Mundo.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons