Wat moet ik doen als ik een vuurwapen vind?

    22 juni 2021

    OOST-VLAANDEREN – Het gebeurt vaker dan gedacht: (klein)kinderen vinden een vuurwapen bij het opruimen van een huis. Meestal weten ze niet goed wat ze daarmee moeten aanvangen.

    De wapenwet van 08 juni 2006 geeft de gouverneur de bevoegdheid voor het verlenen van wapenvergunningen en -erkenningen. Maar wat als je toevallig een vuurwapen vindt, bijvoorbeeld in het huis van een overleden familielid?

    Vergunningsplicht

    De wapenwet definieert drie categorieën van wapens: verboden, vergunningsplichtige en vrij verkrijgbare wapens.

    Als het bijvoorbeeld gaat om een historisch, een schietonklaar en dus vrij verkrijgbaar wapen, moet je helemaal niets doen.

    Indien het gaat om een verboden wapen, moet je de lokale politie contacteren. Deze zal het wapen in beslag nemen.

    Aanvragen

    In de meeste gevallen gaat het echter om een vergunningsplichtig vuurwapen. Als je dat vindt, moet je bij de gouverneur een vergunning aanvragen binnen de 3 maanden na de ontdekking ervan.

    De persoon, die het vuurwapen vindt, geeft dit ook zo snel mogelijk aan bij de lokale politie van zijn/haar woonplaats.

    Deze stelt daarvan een proces-verbaal op en onderzoekt of het om een gevonden wapen gaat. Het zou immers een poging kunnen zijn om een illegaal vuurwapen wit te wassen.

    De politie stelt daarna een voorlopig getuigschrift van inschrijving op en registreert het wapen in het Centraal Wapenregister.

    Behouden

    Indien je het vuurwapen wilt houden, zal je aan alle wettelijke voorwaarden moeten voldoen. In het bijzonder zal je een wettig motief moeten bewijzen: bijvoorbeeld sportief en recreatief schieten of jagen.

    In afwachting van de beslissing van de gouverneur, kan je het vuurwapen voorlopig behouden. Enkel wanneer dit de openbare orde kan verstoren, kan de lokale politie het tijdelijk in beslag nemen.

    Niet behouden

    Indien je niet aan de wettelijke voorwaarden voldoet of indien jouw aanvraag wordt geweigerd, kan het gevonden vuurwapen worden geneutraliseerd. Daarna is het een vrij verkrijgbaar vuurwapen, dat je dus wel mag behouden.

    Je kan er ook voor kiezen om het wapen vrijwillig af te staan bij de lokale politie. Deze wapens worden op bepaalde tijdstippen vernietigd en gerecycleerd. Dat gebeurde onlangs nog, met de steun van ArcelorMittal Belgium.

    Info: Dienst Wapenvergunningen – 09-267 88 55 – wapenvergunningen.ovl@ibz.fgov.be.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons