Wateroverlast: een recente stand van zaken

    06 januari 2024

    NINOVE – Na de overvloedige regenval en de bijhorende wateroverlastproblemen van de afgelopen dagen, dalen de waterpeilen. Het provinciaal rampenplan blijft aangehouden tot na het weekend.

    Op het terrein is de situatie overal onder controle, al kunnen nog schommelingen in het waterpeil optreden.

    Pompen

    Vanaf de nacht van zondag 7 op maandag 8 januari zijn vriestemperaturen voorspeld. Bescherm natte infrastructuur zoals leidingen.

    Pomp het water zo snel als mogelijk weg uit ondergelopen kelders. Indien je niet zelf over een geschikte dompelpomp beschikt, vraag dan eerst hulp aan vrienden of familie.

    In tweede instantie kan je hulp vragen van de brandweer via het digitaal formulier 1722 of de Hulpverleningszone Zuid-Oost.

    Zandzakken

    Kreeg je zandzakken om jouw huis of infrastructuur te beschermen? Natte zandzakken kunnen je in de tuin ledigen, de zakken zelf kan je laten drogen om later opnieuw te gebruiken. Ook droge zandzakken hou je best bij voor later.

    Als je niet in de mogelijkheid bent om dit te doen, leg de (natte) zandzakken dan aan de straatkant voor je huis of terrein. De technische komt ze in de loop van de volgende weken ophalen. Hou er wel rekening mee, dat je de straat of het voetpad niet verspert.

    Straten reinigen

    De straten, die de afgelopen dagen onderliepen, zullen zo snel mogelijk worden gereinigd. Dat is afhankelijk van de planning van de strooidiensten, die de komende dagen zeker zullen moeten uitrijden.

    Let ook op voor plaatselijke gladheid in straten, die hebben onder water gestaan. Ondergelopen weilanden kunnen toevriezen, maar ga niet zomaar het ijs op. Dit kan gevaarlijk zijn.

    Schade

    Neem eerst foto’s van de beschadigde plaatsen, vóór de herstellings- en/of opruimwerken: ze zijn nuttig voor jouw verzekeringsdossier. Neem zo snel mogelijk contact op met jouw verzekeraar (brandverzekering). Deze kan je vragen beantwoorden en je helpen om het schadegeval te regelen.

    Huur je een woning? Contacteer zo snel mogelijk de huiseigenaar, zodat deze de eigen verzekeraar kan aanspreken.

    Heb je verdere vragen, dan kan je tijdens de kantooruren terecht bij de dienst integrale veiligheid via 054-50 50 05.

    Einde crisis

    Burgemeester Tania De Jonge: “De crisis is nog niet helemaal voorbij. Deze ochtend steeg het waterpeil opnieuw. Dat is ook de reden waarom de provinciale fase nog niet is beëindigd en de veiligheidscel nog operationeel is. Het gaat hier evenwel om schommelingen; de tendens is dat het water verder zou blijven dalen. Ondanks onze waakzaamheid, geven de voorspellingen aan dat het einde van de crisis wel degelijk in zicht is. Ik ben dan ook heel erg dankbaar voor de steun die ik ondervond om deze crisis aan te pakken. Bedankt aan de veiligheidscel, de collega’s uit het schepencollege, de brandweer, politie, de technische dienst en andere stadsdiensten, carnavalsgroep De Zjielen voor de inzet van hun pomp, onze oudgedienden voor hun bijstand en tips en uiteraard de vele vrijwilligers die hielpen om zandzakken te vullen. Door het snelle handelen en de inzet van velen hebben we grote ellende kunnen vermijden.”

    Info: Heb je verdere vragen, dan kan je tijdens de kantooruren terecht bij de dienst integrale veiligheid via 054 50 50 05.

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons