Waterpeil daalt geleidelijk: Oude Kaaibrug terug toegankelijk

    05 januari 2022

    REGIO – In het Denderbekken zijn de waakpeilen nog overschreden, maar de piek lijkt inmiddels bereikt en een daling van het waterpeil is ingezet. De Oude Kaaibrug is naar beneden gelaten.

    De stand van de brug is een fysieke graadmeter voor het waterpeil van de Dender in Ninove en bij uitbreiding de regio.

    De afgelopen 4 dagen was plaatselijk tot meer dan 60 mm regen gevallen. Op de onbevaarbare waterlopen stond als gevolg daarvan het water nog zeer hoog.

    Dender

    In het Denderbekken zijn de waakpeilen nog overschreden en traden uitgebreide niet-kritieke overstromingen op. Op de meeste plaatsen is de piek intussen bereikt of is de daling  ingezet.

    Langs de Dender zijn prewaak- en waakdrempels overschreden op het traject opwaarts Aalst. De piekafvoer in  Overboelare (57,5 m³/sec.) is in de loop van woensdagvoormiddag bereikt, waarna een daling is ingezet. Afwaarts op de Dender treedt het Denderbellebroek in werking bij hoogwater op de Zeeschelde.

    De dalende trend zal zich de komende dagen verder zetten tot zaterdagmiddag, afhankelijk van de verwachte neerslag.

    Voorspelling

    • Woensdag 05 januari was in de late namiddag en avond nog een kans op enkele buien, vooral in het noorden en oosten van Vlaanderen. De voorspelde hoeveelheden blijven echter beperkt: 0 mm over het westen, 1-2 mm elders.
    • Donderdag 06 januari wordt het grotendeels droog. De waterpeilen op de onbevaarbare waterlopen zullen verder kunnen dalen. Neerslagverwachting: 3-8 mm over het (ruime) centrum, 2-4 mm elders.
    • Vrijdag 07 januari krijgen we wat neerslag, die in de zuidoostelijke landshelft een winters karakter kan aannemen. In de loop van de dag verlaat de neerslagzone ons land via het zuidoosten en wordt het droger.
    • Zaterdag 08 januari zal het wellicht nog regenen. Voorlopig worden geen grote problemen verwacht. Neerslagverwachting: 10-15mm.
    • Zondag 09 januari is er eerst nog regen of winterse neerslag, later wordt het vanaf het westen droger.
    • Maandag 10 januari is het tijdelijk droger, na de middag een toenemende kans op wat lichte regen vanaf het westen.
    • Dinsdag 11 januari mogelijk lichte regen.

    Info: Waterinfo.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons