Wellicht versoepeling mondmaskerplicht, maar nog geen evenementen tot 6 september

    30 augustus 2020

    NINOVE – Een versoepeling van de mondmaskerplicht staat maandag 31 augustus op de agenda van de veiligheidscel. Tot en met 6 september kunnen wel geen evenementen plaatsvinden.

    De corona-besmettingen evolueren gunstig in Ninove en de regio. Elders is er geen algemene mondmaskerplicht en kunnen kleinschalige evenementen toch plaatsvinden. Zit er ook in Ninove een versoepeling aan te komen?

    Versoepeling

    “We bespreken de mondmaskerplicht volgende maandag op de veiligheidscel”, aldus burgemeester Tania De Jonge (Open VLD). “Dit kwam daar al aan bod. Ook al zijn de cijfers relatief goed, de bezorgdheid is er nog steeds. Je mag niet vergeten, dat nogal wat Ninovieters terugkeren uit het buitenland. We hebben dinsdag 1 september ook de schoolstart. Heel wat ouders zullen de kinderen in die eerste week naar de school brengen. Aan de schoolpoort zullen heel wat mensen verzamelen, waardoor het aangewezen is een mondmasker te dragen.”

    “Ik begrijp natuurlijk ook de inwoners, die zeggen dat het overdreven is, vooral in een rustige omgeving. Over de mondmaskerplicht wil ik vooral dankbaar zijn ten opzichte van onze inwoners die er zeer gedisciplineerd mee omgingen.”

    Evenementen

    Evenementen, cultuur, kunst en muziek blijven verboden tot en met 6 september 2020. “Daarna zullen er opnieuw mogelijkheden zijn, mits het naleven van maatregelen. Dit draaiboek wordt momenteel uitgewerkt. We zullen dat de komende week uitgebreid communiceren. Iedereen snakt opnieuw naar evenementen, maar voorzichtigheid is en blijft geboden.”

    Verkeerd gebruik

    Werner Somers blijft zoals eerder gekant tegen een veralgemeende mondmaskerplicht. “Maskers halen in de buitenlucht helemaal niets uit. Dat weten de virologen ook wel, maar men wil het volk dom houden en de indruk wekken dat er ‘iets gedaan wordt’. De maskers kunnen ook nog eens verkeerd worden gebruikt en in de praktijk gebeurt dat ook massaal. Daardoor neemt de kans op besmetting juist toe. Daarbij komt nog, dat alleen medische mondmaskers bescherming bieden. De viruspartikels zijn duizenden keren kleiner dan de mazen van de maskers, die men ons verplicht te dragen. “

    Onwettig

    Ten slotte is volgens hem het reglement van de burgemeester onwettig. “Dus nietig, net zoals alle sancties die op grond van dat besluit zijn opgelegd. Het ministerieel besluit over de corona-maatregelen is op dit punt duidelijk: de gemeenten mogen het dragen van een mondmasker enkel verplichten in winkelstraten en op druk bezochte plaatsen. Dus niet op het hele grondgebied zoals Tania De Jonge deed. Zij maakt zich daarbij strikt genomen schuldig aan een strafbaar feit (artikel 151 van het Strafwetboek: als ambtenaar willekeurig grondwettelijke rechten en vrijheden schenden). Bovendien moet signalisatie aangeven welke de winkelstraten en druk bezochte plaatsen zijn waar de verplichting geldt. Ook dat is in Ninove niet gebeurd.”

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons