Werner Somers: “Ik zal op mijn wandelingen geen mondmasker dragen”

    27 juli 2020

    ASPELARE – Een algemene mondmaskerplicht voor het hele Ninoofse grondgebied, kan niet volgens Werner Somers. Hij vindt dat burgemeester Tania De Jonge haar bevoegdheid overschrijdt.

    Vanaf 27 juli moet je in Ninove en deelgemeenten een mondmasker dragen. In een open brief aan burgemeester Tania De Jonge zegt Werner Somers, dat haar besluit volstrekt nietig is.

    Lokale bevoegdheid

    Het burgemeestersbesluit is volgens hem namelijk in strijd met het ministerieel besluit van 30 juni 2020: “Eenieder is vanaf de leeftijd van 12 jaar verplicht om de mond en de neus te bedekken met een mondmasker of elk ander alternatief in stof op de volgende plaatsen: … de winkelstraten en elke private of publieke druk bezochte plaats, bepaald door de bevoegde lokale overheid.”

    Somers vervolgt: “Deze gedelegeerde bevoegdheid kan evenwel niet zover gaan, dat de burgemeester een mondmaskerplicht invoert op het volledige grondgebied van de gemeente. Elke straat in Ninove en deelgemeenten – zelfs buiten de bebouwde kom en in straten waar niet eens huizen staan – kan je dan aanmerken als een ‘winkelstraat’ of als een ‘druk bezochte plaats’.”

    Dat is volgens hem geen redelijke interpretatie van die begrippen. “Hier is sprake van flagrante bevoegdheidsoverschrijding.”

    Gezond verstand

    Overigens ziet hij niet hoe een dergelijke veralgemeende mondmaskerplicht kan bijdragen tot de rationele bestrijding van covid-19.

    “Op mijn vele wandelingen in het landelijke Aspelare zal ik dan ook geen mondmasker dragen. Indien ik wegens de vaststelling van een overtreding een straf krijg, kondig ik bij voorbaat aan de opgelegde geldboete niet te zullen betalen. Ik hoop echter, dat het gezond verstand zegeviert en het besluit in kwestie wordt ingetrokken. Althans dat het in overeenstemming komt met de hogere normen, die hierop van toepassing zijn.”

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons