Woelige infoavond over plannen site ‘Gies’

    24 september 2021

    OKEGEM/NINOVE – Het stadsbestuur organiseerde donderdag 23 september een infoavond over de plannen, die bouwheer BVP Advice indiende. De firma wil in Okegem 14 KMO-units oprichten op de terreinen van Meubelen Gies. De omwonenden ventileerden hun ongenoegen ten aanzien van deze plannen.

    De uitnodiging voor deze infoavond viel pas op 21 september in de bus van de omwonenden. Desondanks zat het buurthuis Berdam in Ninove goed vol. Een late oproep aan alle Okegemnaars van het actiecomité ‘Hou Okegem leefbaar’ om zich te laten horen, bracht heel wat volk op de been.

    Na een korte inleiding door burgemeester Tania De Jonge (Open VLD) en schepen voor ruimtelijke ordening Katie Coppens (Samen), nam de architect het woord om de plannen toe te lichten.

    KMO-site

    Op het gewestplan van 1978 staat de site als KMO-zone ingekleurd, gekneld tussen een woon- en een landbouwzone.

    Het huidige gebouw van 2.400 m² en de betonnering errond zouden plaats maken voor 14 units van 250 tot 400 m²; op drie plaatsen zijn een bovenbouw en een laad- en loskaai voorzien. Een bestaande woning zal worden gesloopt om de ontsluiting van het terrein te verbeteren.

    Een groenbuffer moet de units afschermen. Rondom het terrein komen grachten om het hemelwater op te vangen.

    Bezorgdheden

    Uit de vragen, die werden afgevuurd richting architect, bleek veel ongerustheid bij de buurtbewoners.

    Bij zware regenval kan de riolering het water nu al niet meer slikken.

    De bewoners vrezen bovendien voor nog meer overlast door het zwaar verkeer, dat te snel door de straten rijdt. De Hazeleerstraat/Fonteinstraat is nu de aanrijroute voor Nervia en de firma De Doncker uit Roosdaal gebruikt dit traject als een sluipweg.

    De directe buren van het project vrezen bovendien inkijk in hun tuin vanop de voorziene bovenbouw. De geplande groenbuffers nemen mogelijk heel wat licht weg. En wat als 1 bedrijf de 14 KMO-zones opkoopt en er industriële activiteiten ontwikkelt?

    Veel vragen en frustraties overstegen de bevoegdheid van de architect, die op alles in de mate van het mogelijke antwoordde.

    Namens het actiecomité ‘Hou Okegem Leefbaar’ nam Johan Allard het woord. Hij besloot zijn tussenkomst door het advies van de studie uit 2019 van de Vlaamse Bouwmeester nogmaals te herhalen: “Transitie naar een duurzame leefomgeving. Hierin is geen plaats voor ‘bedrijvenpark Hazeleer’.”

    Beslissing

    Schepen Coppens nam nota van wat is gezegd en besloot rond 22 uur de infoavond.

    Ze verduidelijkte, dat het schepencollege zijn beslissing goed moet kunnen motiveren. Het project heeft immers geen enkel negatief advies gekregen. Tegen een beslissing tot weigering om de vergunning af te leveren, kan beroep worden aangetekend.

    Het schepencollege zal maandag 27 september die beslissing nemen. De buurtbewoners nodigden de aanwezige politici met aandrang uit om nog voor aanstaande maandag de toestand ter plaatse te komen bekijken en ervaren.

    Nog even dit: buurthuis Berdam heeft een afschuwelijke akoestiek en is niet geschikt voor dergelijke infoavonden. Dit is een oud zeer, waaraan nog niets is gedaan.

    JTR

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons