Ziekenhuizen ASZ en OLV klaar voor gezamenlijke toekomst vanaf 2025

    13 juli 2022

    AALST – Het Onze-Lieve-Vrouw Ziekenhuis, het Algemeen Stedelijk Ziekenhuis en de vzw Medische Staf Stedelijk Ziekenhuis ondertekenden zaterdag 9 juli een integratieprotocol. Daarmee ligt de weg open om op 1 januari 2025 samen één ziekenhuis te vormen.

    De fusieplannen lagen al een tijdje op tafel, maar nu zitten beide ziekenhuizen met dit integratieprotocol in een rechte lijn naar de fusie. De plechtige ondertekening vond plaats in het Aalsters Stedelijk Museum ’t Gasthuys. De naam ervan verwijst naar het voormalige hospitaal, dat op deze site was gevestigd.

    Door die ondertekening moet tegen 2025 één gefusioneerd ziekenhuis zijn tot stand gebracht. Het protocol legt de grote krijtlijnen vast: de juridische vorm, het bestuur binnen de nieuwe organisatie, afspraken met de artsen en de publieke deelgenoten, garanties voor de medewerkers…

    Groen licht

    Eerder maakten de verschillende partijen op 2 mei 2022 hun intentie tot integratie bekend. Dit betekende de start van informatie-, consultatie- en adviesrondes voor de belanghebbenden.

    Deze procedures zijn inmiddels afgerond, waardoor het integratieprotocol op 9 juli kon worden ondertekend. De komende jaren moet nog heel wat voorbereidend werk gebeuren door verschillende task forces rond bijvoorbeeld zorgstrategie en personeel.

    Eén sterk ziekenhuis

    De directies benadrukken nogmaals, dat alle artsen en medewerkers van de beide ziekenhuizen kunnen meestappen in dit nieuwe verhaal. Alle campussen zullen hierin een rol blijven spelen. Het ASZ heeft campussen in Aalst, Geraardsbergen en Wetteren; het OLV Ziekenhuis in Aalst, Asse en Ninove.

    Het credo luidt: ‘No one will be left behind’. Iedereen is broodnodig: er staat een groot aantal vacatures open bij de beide ziekenhuizen. Het eengemaakte ziekenhuis zal één van de grootste werkgevers in de regio worden.

    Iedere medewerker moet er zich thuis voelen om in optimale omstandigheden het beste van zichzelf te kunnen geven voor alle patiënten. De verwachting is ook, dat het nieuwe eengemaakte ziekenhuis zal groeien en aantrekkelijk zal zijn voor topartsen en zorgpersoneel uit de ruime regio.

    Zorglandschap

    Voor basiszorg en gespecialiseerde zorg legt de overheid steeds strengere normen op. Wanneer een ziekenhuis bepaalde minimumquota niet haalt, mag het sommige behandelingen niet meer uitvoeren. Daardoor dreigen een aantal specialisaties uit Aalst te verdwijnen.

    De eenmaking van de twee bestaande ziekenhuizen biedt daarop een antwoord. De eerste- én tweedelijnszorg dicht bij huis blijven dan gegarandeerd voor de inwoners uit de ruime regio. Het nieuwe eengemaakte ziekenhuis kan de zorg naar een nog hoger niveau brengen en het aanbod van specialisaties uitbreiden.

    2025

    Conform het integratieprotocol zullen het ASZ en het OLV op 1 januari 2025 één juridische entiteit vormen, die werkt onder één erkenningsnummer. Met deze fusie ontstaat één van de grootste ziekenhuizen in België met vergaande expertise en innovatiecapaciteit.

    De nieuwe entiteit staat na de fusie voor:

    • 950.000 ambulante contacten (consultaties…) per jaar,
    • 58.000 verblijvende opnames per jaar,
    • 120.000 dagziekenhuisopnames per jaar,
    • 90.000 aanmeldingen spoedgevallen per jaar,
    • 2.500 bevallingen per jaar,
    • meer dan 500 arts-specialisten (stafleden) en meer dan 5.000 medewerkers,
    • 1.200 gefinancierde bedden.

    MLI – Foto’s © Hendrik De Schrijver

    Ondertekening Integratieprotocol (vlnr): Prof. Patrick De Baets (voorzitter bestuursorgaan OLV), Dhr. Jan Vander Stichele (bestuurder OLV), Dhr. Christoph D’Haese (voorzitter raad van bestuur ASZ), Mevr. Katlyn Colman (algemeen directeur ASZ), Dr. Michaël Rosseel (voorzitter bestuursorgaan vzw Medische Staf Stedelijk Ziekenhuis), Apr. Biol. Frederic Winnock (bestuurder vzw Medische Staf Stedelijk Ziekenhuis).

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons