“Een carnavalist verdient een volwaardig feest”

  03 februari 2022

  NINOVE – “Carnaval kun je niet vergelijken met de aankomst van De Omloop”, aldus burgemeester Tania De Jonge (Open VLD). We vroegen haar en schepen voor evenementen Marc Torrekens (Open VLD) waarom wel publiek is toegelaten bij de koers, maar carnaval niet kan.

  Eind vorig jaar is beslist om het carnaval van 2022 af te gelasten. Sinds kort is terug publiek toegelaten bij sportwedstrijden en dus ook bij De Omloop Het Nieuwsblad, weliswaar zonder VIP-gebeuren.

  Sommigen spreken van twee maten en twee gewichten.

  Niet vergelijken

  Niet zo, volgens de burgemeester. “Ik betreur die reacties. Er is niemand, die liever carnaval zou laten plaatsvinden dan ikzelf. Maar we moeten realistisch blijven. Carnaval is afgelast in overleg met alle instanties om de carnavalsgroepen duidelijkheid te geven.”

  Dit kan je volgens haar niet vergelijken met De Omloop.

  “De aankomst is van beperkte duur en vermoedelijk met mondmaskerplicht in de aankomstzone. Dat is afhankelijk van wat de wielerbond beslist en de kleurencode van de corona-barometer op dat moment. Bij de koers is er geen VIP-tent en zijn geen drank- of eetstanden toegelaten. Op basis van de code rood is het publiek toegelaten bij sportwedstrijden, maar dat zal ook onderworpen worden aan regels. Carnaval is 4 dagen feest en beperkingen horen daar niet bij. De carnavalisten geven duidelijk aan: ‘alles of niets’. Een carnavalist verdient een volwaardig feest.”

  Alternatief

  Is er dan gedacht aan een alternatief voor het afgelaste carnaval?

  Schepen Marc Torrekens: “Die vraag hebben wij gesteld aan de groepen, maar daaruit is niets gekomen, waarmee we iets konden aanvangen. Niemand kan trouwens vooruitkijken, ook de virologen niet. Stel dat tijdens de carnavalsperiode terug veel zou zijn toegelaten, dan kun je nu nog moeilijk aan de groepen vragen om snel iets af te werken. Dat is niet doenbaar. Ook in Aalst blijven ze bij hun besluit; dat is de verstandigste oplossing.”

  Dat op sportevenementen publiek is toegelaten, ligt misschien moeilijk. “Maar dat is niet hetzelfde als een stratencarnaval. Dat is appelen en peren vergelijken. Ik heb dat al aan meerdere mensen proberen uit te leggen. De ene begrijpt het, de andere niet.”

  Volgende week maandag 7 februari komt de veiligheidscel van de stad samen. “In de loop van de volgende week zal wellicht een perscommuniqué volgen. Daarin de eventuele mogelijkheden en maatregelen om vanuit de stad het carnaval in het straatbeeld wat levendig te houden.”

  MLI – Foto’s Giovanni Neckebroeck

  • Meest Recent
  • MEEST BEKEKEN

  Over Ons

  Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

  Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

  Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

  Contacteer ons