Kalender en carnavalsaffiche voor carnaval 2024 zijn gekend

  11 november 2023

  NINOVE – De carnavalsinstanties gaven zaterdag 11 november om 11.11 uur in de evenementenhal Cloë toelichting bij het komende carnaval. De winnende carnavalsaffiche 2024 is van de hand van Jaro Goubert.

  Zaterdag 11 november begon met een bezoekje aan het Wortelmanneken, die van carnavalsvereniging Dobbelteup een kostuum kreeg aangemeten. Daarna ging de delegatie naar Dingsken, voor een herdenking van de overleden carnavalisten.

  Om 11.11 uur begon openingszitting van het nieuwe carnavalsjaar in de evental Cloë.

  Keizer Vitsken nam het woord, bedankte de carnavalisten en blikte vooruit. Hij kondigde de organisatie aan van het Keizersbal op zaterdagavond na kindercarnaval in café In Den Keizer. Hiermee zal opnieuw een bal plaatsvinden op carnavalszaterdag, na het al jaren verdwenen Riddersbal.

  Karnavalraad

  De voorzitter van de Koninklijke Karnavalraad, Pascal Carael, besteeg daarna het podium. Hij maakte onder meer het thema bekend, waaronder de prinsaanstelling op 03 februari 2024 zal gebeuren in eventhal Cloë.

  Het is ‘Zonder V op booën’ geworden, waarbij de carnavalisten hun outfit al kunnen afstemmen op het thema. Je kunt het interpreteren als vrouwenloper, maar ook als zonder vrouw op stap, veiligheid, vunzigheid, verliefdheid of als landbouwer zonder vee of je kunt er ook iets speciaal van maken.

  Hieraan voorafgaand zal er voor de eerste maal in België een G-prinsverkiezing plaatsvinden voor mensen met een beperking, in samenwerking met Schoonderhage. Dit zal eveneens gebeuren op zaterdag 03 februari 2024 vanaf 13.30 uur in zaal Cloë.

  Het ‘Diner van de Prinsj’ vervangt het traditionele carnavalsbanket, zaterdag 10 februari 2024 na de machtsoverdracht. Dit zal plaatsvinden in The Mauritz. Het belooft een heel nieuwe invulling te worden van het traditionele banket ter ere van de prins.

  Ook in 2024 zal er een uitgave verschijnen van de Wettelgazjét, met alle carnavalsnieuws, kortingbons van de kermis, parcours, info en veel meer.

  In opdracht van de Karnavalraad Ninove ontwierpen Gert Van Droogenbroeck en Alain Schollaert een nieuwe wisselbeker voor de winnaar in de categorie met praalwagen Het is een geslaagde creatie in de lijn van de wisselbeker, die voordien werd ontworpen voor de winnaars zonder praalwagen.

  Tot slot werd ook bekendgemaakt, dat de vernieuwde website van carnaval Ninove er aan komt, nog steeds te consulteren via www.carnavalninove.be.

  Prins Stephanie

  Uittredend prins Stephanie sprak de carnavalisten voor een laatste keer toe, voordat ze afscheid neemt van haar prinsenjaar met haar afscheidsbal op 20 januari. Ze legde nog eens de nadruk op het belang om de kinderen te betrekken bij carnaval, iets dat haar nauw aan haar hart ligt.

  Ridders

  Grote Wortel Glenn Symoens van de Ridders in de Wortelorde stelde het programma van het kindercarnaval voor, zaterdag 17 februari 2024.

  De inschrijvingen gebeuren tussen 12.00 en 13.30 uur in het cc De Plomblom. Daarna stappen de kinderen in stoet naar de sporthal, voor de show en de verkiezing van de kinderprins en -prinses. De stoet zal van start gaan om 13.45 uur op het Oudstrijdersplein.

  Prinsencaemere

  De Prinsencaemere gaf enkele opdrachten aan prins Stephanie, zodat ze later kan worden opgenomen in deze vereniging van voormalige prinsen.

  Die vereniging organiseert opnieuw de liedjeswedstrijd voor beste liedje met De Ploët en ’t Stoetlieken. Verder zullen ze in 2024 ook de Don Augustprijzen uitreiken.

  Feestcommissie

  Voorzitter Pascal Schietecat van de Stedelijke Feestcommissie gaf tekst en uitleg bij de ‘Nacht van de carnavalist’, zaterdag 18 november 2023 in De Kuip.

  Het feest der senioren, met een optreden van René Schuurmans, heeft zondag 04 februari 2024 plaats in eventhal Cloë.

  De carnavalsstoet rijdt zondag 18 en maandag 19 februari 2024 door de straten. Het parcours blijft zowel op zon- als maandag hetzelfde als bij de voorgaande editie.

  Carnavalsaffiche

  Pascal Carael en Giovanni Neckebroeck van de Koninklijke Karnavalraad mochten tot slot de winnaars bekendmaken van de affiche voor carnaval 2024. Hiervoor waren maar liefst 13 ontwerpen van 14 carnavalisten ingediend.

  De winnende affiche is van de hand van Jaro Goubert van carnavalsvereniging Vantauidj op Tasj.

  Na deze feestelijke opening is iedereen klaar om het thema van carnaval 2024 volop te beleven: ‘Loeëdj a batteries moeër op!’

  GNE – Foto’s Hilde B.

  Bekijk hier de live opname van 11 november 2023

  Ninove gaat voor de eerste G-prinsverkiezing 2024

  Jaro Goubert winnaar van de carnavalsaffiche 2024

  Schepen Marc Torrekens en voorzitter Pascal Schietecat

  • Meest Recent
  • MEEST BEKEKEN

  Over Ons

  Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

  Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

  Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

  Contacteer ons