Macht over de stad in handen van prins Stephanie

  18 februari 2023

  NINOVE – Burgemeester Tania De Jonge overhandigde zaterdag 18 februari tijdens de machtsoverdracht in het cc De Plomblom symbolisch de sleutels van de stad aan prins Stephanie.

  Voorafgaand aan de zitting had een optocht plaats met fanfare en pompierwagens naar het Wortelmanneken, waar bloemen zijn neergelegd. Op die manier was de carnavalssfeer al aangewakkerd in het centrum.

  Eén week voor het carnavalsweekend krijgt de prins symbolisch de sleutels van de stad in handen. Dit gaat steeds gepaard met de onvermijdelijke humor, zo eigen aan de machtsoverdracht.

  De sketch ‘de naaimachine’ van Gaston en Leo, gebracht door Tania De Jonge en haar schepenen Marc Torrekens en Henri Evenepoel, was subliem. Een kinderkoor met leerlingen van prins Stephanie en haar directeur als dirigent ondersteunden het geheel. Prins Stephanie viel volkomen uit de lucht bij het zien van de leerlingen en haar directeur.

  Na de overdracht stelde de prins haar 11 carnavalswetten voor aan de bevolking. Ze legde burgemeester Tania De Jonge en schepen Katie Coppens ook op de rooster over de werking bij de stad en haalde op een ludieke manier de kwestie van de lekkende daken in de scholen en het stadhuis aan.

  Huldigingen

  Naast de machtsoverdracht aan de prins, zijn ook tal van personen gehuldigd.

  Johan Goessens kreeg een trofee overhandigd voor 22 jaar lidmaatschap van de Karnavalraad. Michel Popeliers werd dan weer gehuldigd voor 50 jaar lidmaatschap.

  Bij die Karnavalraad zijn tevens 5 nieuwe leden als PR-lid opgenomen. Brent Baeyens is na zijn stageperiode aangesteld als vast lid van de Karnavalraad.

  Robert Van Opdenbosch is voortaan ere-raadslid, een titel die slechts zeer uitzonderlijk wordt toegekend. Robert is beter gekend als Robvanop; hij zorgt al 11 jaar voor de carnavalsfilms.

  Keizer Vitsken is eveneens officieel aangesteld.

  De Stedelijke Feestcommissie bekrachtigde het seniorenprinsenpaar in hun functie. Marc Torrekens voltrok als schepen voor evenementen de huldiging van prins Rudy Van Laethem en prinses Gratienne Van Craenenbroeck.

  De Ridders in de Wortelorde namen een nieuwe Ridder op in hun kring en prins/keizer Vitsken is officieel in de rangen van de Prinsencaemere ingelijfd.

  Opdracht

  Prins Stephanie had voor de burgemeester nog een opdracht in petto voor komende dinsdag. Ze moet zich bewijzen als danslerares. Tijdens de dinsdagmarkt moet ze leerlingen een dansje aanleren op het prinsenliedje van prins Stephanie.

  Afspraak dinsdag 28 februari om 10.30 uur op de Centrumlaan. De Karnavalraad vergast de aanwezigen op een lekkere Witkap.

  Herbekijk hier de machtsoverdracht 2023

  GNE – Foto’s Hilde Baeyens

  • Meest Recent
  • MEEST BEKEKEN

  Over Ons

  Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

  Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

  Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

  Contacteer ons