Prins Notjes: “Voor mij is het alles of niets”

  05 december 2021

  NINOVE – Mario Nuyts is in 2010 aangesteld tot  50ste Ninoofse stadsprins; hij kent het klappen van de carnavalszweep. Anderzijds ervaart hij als ambulancier bij de hulpverleningszone Zuid-Oost elke dag hoe de corona-pandemie om zich heen grijpt.

  We spraken Mario vrijdagavond 03 december na zijn shift als ambulancier en vroegen hem zijn visie op de organisatie van carnaval 2022.

  Vol is vol

  “Vandaag was onze eerste rit om 6.50 uur en rond 15 uur ben ik voor de eerste keer kunnen binnen komen in de kazerne. Ik zie veel meer dan de gewone mensen. Deze morgen zegde de spoedarts van het ASZ me, dat het ziekenhuis vol ligt; er kan niemand meer bij. In dergelijke omstandigheden weet je, dat de stad geen deftige en veilige carnaval kan organiseren. Je kunt alleen maar hopen, dat het na nieuwjaar beter wordt.”

  Carnavalisten zitten volgens hem met een dubbel gevoel.

  “Enerzijds hopen ze wellicht, dat het carnaval wordt uitgesteld. Van de andere kant weet een meerderheid nog echt niet goed wat voor een beestje dat corona-virus wel is. In de zomer bij warm weer loop je minder risico. Maar in de winter is het gevaar groter. Mensen kruipen dan gemakkelijker bijeen, waardoor de besmettingen sneller oplopen. Het is dus zaak om nu zoveel mogelijk te ontsmetten en het contact met anderen zoveel als mogelijk te beperken. Na nieuwjaar komt daar nog de ‘gewone’ griep bovenop. De laatst genomen beslissingen zullen maar over een maand resultaat geven.”

  Verstand

  Je kunt er volgens hem niet op rekenen, dat mensen met carnaval hun verstand gebruiken.

  “Zeker als ze een pot gedronken hebben en soms domme dingen doen. Het is een massa-evenement. Je kunt natuurlijk proberen te werken met feestzones aan het station, de Beverstraat, het Oud Stadhuis en de Burchtstraat, mits steun van de cafébazen. Maar carnaval Ninove is niet meer het bescheiden amusement van vroeger. Gedurende drie dagen is hier het gemeentelijk rampenplan van kracht. Vergelijk het met de organisatie van de Omloop Het Nieuwsblad.”

  Volgens Notjes is ook overleg nodig met Aalst en Denderleeuw.

  “Als de ene het carnaval afschaft, zakken de mensen naar elders af. Overleg tussen de betrokken burgemeesters is volgens mij dan ook noodzakelijk. Maar voor mij is het duidelijk: ofwel is het alles ofwel is het niets. Carnaval is carnaval en het is onmogelijk om je in die sfeer aan alle regels te houden.”

  MLI

  • Meest Recent
  • MEEST BEKEKEN

  Over Ons

  Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

  Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

  Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

  Contacteer ons