Graven naar verleden van hospitaalsite

  16 mei 2024

  NINOVE – Een team van archeologen van de intercommunale Solva voert momenteel opgravingen uit op de site van het afgebroken bijgebouw naast de kapel in de Burchtstraat.

  De eerste resultaten zijn alvast interessant, vertelde ons archeologe Cateline Clement. “Uit de voorafgaande studie bleek hier al vanaf 1263  een hospitaal met kapel te staan. Midden 18de eeuw bevond deze site zich in een slechte staat, zodat in 1763 op de locatie van de oude kapel een nieuwe kapel is gebouwd. De hospitaalsite is in de loop van de 18de eeuw volledig uitgebreid tot ze in 1940 is afgebroken om plaats te maken voor een ziekenhuis en een rusthuis.”

  Kelders

  De huidige opgravingen gebeuren op de funderingsresten van de noordvleugel van de hospitaalsite, die tegen de 18de eeuwse kapel was aangebouwd. “We zijn snel op de funderingsresten gestoten van kelders uit de oudere fase, met daarna nieuwe constructies, opsplistingen en verbouwingen. In het verlengde ervan vonden we de restanten van een oude beerput. Op de kaarten zien we ten oosten van de kapel een begraafplaats, maar daarvan hebben we nog geen resten gevonden.”

  Opgravingen zijn niet alleen een materiële aangelegenheid. “We willen een goed en concreet verhaal kunnen reconstrueren, met een duidelijke tijdlijn zodat je de zaken goed kunt dateren. Uiteindelijk doen wij aan noodarcheologie en onderzoeken we hier enkel wat zal worden verstoord door de nieuwe aanbouw voor de toeristische dienst. We maken dus een nieuw en zo correct mogelijk bodemarchief, omdat dit deel zal verdwijnen. Nu verzamelen en registreren wij alles: aardewerk, glas, potten en metaal.”

  Dit archeologisch onderzoek zal de nieuwbouw niet vertragen. “We hebben de archeologische inschatting op voorhand gemaakt, die vooraf meegedeeld en ingepland in de werkzaamheden. We blijven binnen onze termijn.”

  MLI

  • Meest Recent
  • MEEST BEKEKEN

  Over Ons

  Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

  Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

  Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

  Contacteer ons