Meesterwerk uit Sint-Pieterskerk Denderwindeke in Gents museum

  27 januari 2023

  DENDERWINDEKE/GENT – Frederik Cnockaert restaureerde de ‘Graflegging’ van Abraham Janssens (1575-1632), in opdracht van de Sint-Pieterskerk in Denderwindeke. Een meesterwerk, zo bleek.

  In het MSK in Gent loopt momenteel een tentoonstelling rond Theodoor Rombouts (1597-1637). Daar hangt ook de ‘Graflegging’ van Abraham Janssens, diens leermeester. Zonder de kunstrestaurateur uit Wervik Frederik Cnockaert had het werk er wellicht nooit gehangen.

  Grootmeester

  Hij kreeg het doek zwaar vervuild voor restauratie in zijn atelier in Wervik, vertelde hij aan Radio 2 West-Vlaanderen.

  Bij het reinigen stelde ik vast, dat er veel kwaliteit zat onder de vele vuil- en vetlagen en de overschilderingen. Het schilderij had blijkbaar al wat meegemaakt. Ik voelde direct wel, dat dit niet was geschilderd door een prutser, maar door een grootmeester.”

  Aanvankelijk was men ervan uitgegaan, dat het was gemaakt in de 18de eeuw door iemand uit de school van Gaspar de Crayer, een volgeling van Rubens. Het was nooit deftig gerestaureerd geweest en zelfs overschilderd met meubelvernis.

  Enkele elementen, zoals de uitzonderlijke karakterkoppen en draperieën en het gebruikte linnen, deden Cnockaert vermoeden, dat het werk uit de 17de eeuw kwam. Een kunsthistoricus bevestigde, dat het een schilderij was van Abraham Janssen, de leermeester van Theodoor Rombouts en een virtuoos van het Vlaamse caravaggisme.

  Een meesterwerk dus, met dank aan restaurateur Frederik Cnockaert.

  Info: nog tot 23 april 2023 te bewonderen op de tentoonstelling Theodoor Rombouts in het MSK Gent.

  MLI

  • Meest Recent
  • MEEST BEKEKEN

  Over Ons

  Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

  Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

  Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

  Contacteer ons