• Discussie? Graag, maar niet anoniem en blijf respectvol.

  MET DE BUS NAAR WILLIE VERHEGGHE IN IEPER

  14 februari 2018

  #Ninove – Op zaterdag 24 maart stelt Willie Verhegghe zijn nieuwe dichtbundel ‘Dode paarden Dode dichters‘ voor in ‘In Flanders Fields Museum’ (Ieper). In het kader van de 100-jarige herdenking van de Eerste Wereldoorlog chartert CultuurForum Ninove een bus.

   Over oorlogen is al heel wat poëzie geschreven. Vooral de talrijke gedichten over de gruwel van de Eerste Wereldoorlog, vaak in de loopgraven door soldaten zelf op papier gezet, zorgen voor schokkende lyriek. De Ninoofse stadsdichter Willie Verhegghe publiceerde in 1973 al een dichtbundel waarin hij de toen nog aan gang zijnde Vietnamoorlog in contrast plaatste met WO I in Vlaanderen. In 2000 evoceerde hij in ‘Ode aan Owen/Ode to Owen’ de laatste dagen van de op 3 november 1918 in het noorden van Frankrijk gesneuvelde Wilfred Owen. Deze ‘war poet’ wordt algemeen beschouwd als de meest talentvolle dichter van en over WO I. Owen was ook de eerste die zich in zijn gedichten scherp heeft afgezet tegen deze oorlog. In de nieuwe tweetalige dichtbundel ‘Dode Paarden Dode Dichters’ schetst Willie Verhegghe een breder beeld van de Eerste Wereldoorlog met speciale aandacht voor het massale dierenleed en andere gesneuvelde dichters naast Owen. Hij herinnert in een paar gedichten ook aan Belgisch, Frans, Canadees en Duits oorlogsleed, wat aan deze uitgave een internationaal karakter bezorgt. ‘Dode paarden Dode dichters’ bevat daarnaast de 19 gedichten van ‘Ode aan Owen/ Ode to Owen’.

  Programma zaterdag 24 maart

  14.00 uur: samenkomst aan de bibliotheek van Ninove (Graanmarkt); vertrek bus

  15.30 uur: bezoek aan de tentoonstelling ‘Sporen van oorlog. De Archeologie van de Eerste Wereldoorlog’ (In Flanders Fields Museum)

  17.15 uur: voorstelling dichtbundel ‘Dode paarden Dode dichters’ (Willie Verhegghe), gevolgd door een receptie

  20.00 uur: ‘Last post’ aan de Menenpoort (met kransneerlegging voor alle Dode Dichters van de Eerste Wereldoorlog)

  20.45 uur: terugkeer naar Ninove

   Kostprijs / Inschrijving

  20 euro (bus + bezoek aan museum) via overschrijving op BE29 0017 1393 8264 van CultuurForum Ninove met vermelding ‘Uitstap Ieper – aantal personen’.

  Meer info?

  Dienst cultuur, cultuur@ninove.be, 054 31 32 86

  • Meest Recent
  • MEEST BEKEKEN

  Over Ons

  Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

  Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

  Onze medewerkers hebben oog voor een groot gamma aan nieuwsfeiten: actueel, cultureel, politiek, sportief, culinair, sociocultureel, educatief of artistiek. Zij berichten hierover met respect voor ieders eigenheid en zonder verschil te maken in rang, stand, afkomst, politieke of filosofische voorkeur. Zij doen dit volgens eigen keuze en inzichten, maar met het oog op objectiviteit en in alle onafhankelijkheid. Onze medewerkers zijn flexibel en kunnen live ter plaatse werken. Voor hun nieuwsgaring doen zij een beroep op een breed netwerk van informatiekanalen.

  Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

  Contacteer ons