• Discussie? Graag, maar niet anoniem en blijf respectvol.

  Nienofs dialect is levendiger dan ooit.

  08 april 2018

  #Ninove – Elke streek, elke stad heeft zijn eigen dialect. Je hoort al snel of iemand uit West-Vlaanderen of Limburg komt. En voor dat dialect – dat soms toch zo verschillend kan klinken, zelfs tussen naburige dorpen – is er steeds meer interesse. Een dialect wordt gekenmerkt door specifieke klanken, pittige woorden, veelzeggende uitspraken. De dagelijkse uitdrukkingen na het weerbericht op TV-één zijn hiervan een duidelijk voorbeeld, evenals de vele verwijzingen in de sociale mediakanalen.

  Het is belangrijk dat dialectwoorden worden verzameld en bewaard blijven. Ook in Ninove doet men dat. Reeds meer dan 20 jaar is de werkgroep Ninoofse Dialect, nu als onderdeel van de erfgoedraad, actief bezig met het optekenen van ons Nienofs. Een eerste resultaat dat zeker mocht gezien worden, is het dialectwoordenboek “Algemieën Bekoest Nienofs”. Het werd voorgesteld in december 2000 tijdens een zeer amusante, volkse avond in het Cultuurcentrum De Plomblom. Al snel waren de 750 exemplaren uitverkocht en volgde een 2de druk van 800 ex.

  Die werkgroep bleef ook nadien actief en werkt nu al meerdere jaren intensief aan een nieuwe, volledig herwerkte uitgave. Dialectwoorden bevatten soms rare klanken en uitspraakvormen. Dit neerschrijven met de 26 letters van ons alfabet is geen eenvoudige zaak. Er is daarom veel aandacht voor de gekozen spelling, die de uitspraak van ons Nienofs goed benadert en ook in de toekomst een leidraad wil zijn voor de schrijfwijze van het Nienofs.  Het boek bevat meer dan 5.000 typisch Ninoofse woorden, een 1200-tal pittige uitdrukkingen en ook meerdere thema’s, zoals vroegere straatnamen, volkse liedjes en aftelrijmpjes, recepten en bijnamen, brengen een aangename Ninoofse sfeer in het boek.

  Dit zeer uitgebreid woordenboek komt uit en wordt voorgesteld op zondag 9 december 2018.

  Vanaf eind april 2018 zal je kunnen voorintekenen, maar daarover lees je alles in de lokale pers en media tijdens de komende maanden. Voor vragen of opmerkingen kan men terecht bij de werkgroep via nienofsdialect@hotmail.com.

  (DAN)

  • Meest Recent
  • MEEST BEKEKEN

  Over Ons

  Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

  Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

  Onze medewerkers hebben oog voor een groot gamma aan nieuwsfeiten: actueel, cultureel, politiek, sportief, culinair, sociocultureel, educatief of artistiek. Zij berichten hierover met respect voor ieders eigenheid en zonder verschil te maken in rang, stand, afkomst, politieke of filosofische voorkeur. Zij doen dit volgens eigen keuze en inzichten, maar met het oog op objectiviteit en in alle onafhankelijkheid. Onze medewerkers zijn flexibel en kunnen live ter plaatse werken. Voor hun nieuwsgaring doen zij een beroep op een breed netwerk van informatiekanalen.

  Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

  Contacteer ons