• Discussie? Graag, maar niet anoniem en blijf respectvol.

  Onze voorouders gaan digitaal

  13 juli 2019

  REGIO – Erfgoedcel Denderland beëindigde het project ‘Vele handen’. Daarbij scanden zij bevolkingsregisters uit de regio in. Dankzij dit project kunnen mensen uit de regio nu via één klik hun voorouders terugvinden.

  Erfgoedcel (EGC) Denderland werkt rond roerend erfgoed (alles wat verplaatsbaar is, zoals archiefstukken, archeologische objecten, andere collectiestukken …) en immaterieel erfgoed (dialecten, verhalen, tradities …). EGC Denderland brengt het erfgoed uit onze regio in kaart en maakt het toegankelijk voor een zo breed mogelijk publiek. Ze besteden hierbij veel aandacht aan behoud en beheer.

  In maart 2018 begon EGC Denderland samen met de archivarissen van Denderleeuw, Erpe-Mere, Lede en Ninove aan een titanenopdracht. Tom De Ridder, erfgoedconsulent bij EGCl Denderland legt uit: “Liefst 35 656 scans van bevolkingsregisters moesten we ontsluiten. Elke scan komt overeen met een woonadres en bevat informatie over elke bewoner op dat adres: de naam en voornamen, maar ook de burgerlijke stand (gehuwd, ongehuwd, weduwe of weduwnaar), beroep, geboorteplaats en -datum.”

  Vele vrijwilligers en archivarissen

  Vrijwilligers hebben al die informatie scan per scan ingevoerd in een databank. Het unieke was dat elke vrijwilliger dit van thuis uit kon doen. Om de kwaliteit van de ingevoerde gegevens te bewaken is elke scan door twee vrijwilligers verwerkt. Bij verschillen hakte een controleur de knoop door.

  Tom De Ridder: “Op minder dan één jaar zijn zo alle scans ingevoerd en gecontroleerd. Een echt huzarenstuk. Deze schat aan gegevens is nu raadpleegbaar en doorzoekbaar op madeindenderland.be.”

  “De verzamelde gegevens zijn interessant voor iedereen. Niet enkel genealogen en familieonderzoekers, iedereen wil wel weten waar hij/zij vandaan komt. Nu kan je eenvoudig je voorouders terugvinden of zelfs een stamboom beginnen opstellen via een simpel bezoek aan madeindenderland.be. Een voorouder terugvinden wordt zo een fluitje van een cent!”

  Als unieke bronnen zijn de bevolkingsregisters veelvuldig gebruikt. Dit maakt dat sommige registers slijtagesporen vertonen of zelfs doorbuigen door het lange rechtop staan. Door dit project kunnen de originele stukken nu beter bewaard worden en kunnen ze na 120 jaar op ‘pensioen’. Een echte win-winsituatie.

  Op dinsdag 16 juli geven de medewerkers van Erfgoedcel Denderland daarover informatie op de wekelijkse markt, tussen 09.00 en 11.00 uur aan de Centrumlaan.

  Info: Erfgoedcel Denderland.

  MLI

  • Meest Recent
  • MEEST BEKEKEN

  Over Ons

  Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

  Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

  Onze medewerkers hebben oog voor een groot gamma aan nieuwsfeiten: actueel, cultureel, politiek, sportief, culinair, sociocultureel, educatief of artistiek. Zij berichten hierover met respect voor ieders eigenheid en zonder verschil te maken in rang, stand, afkomst, politieke of filosofische voorkeur. Zij doen dit volgens eigen keuze en inzichten, maar met het oog op objectiviteit en in alle onafhankelijkheid. Onze medewerkers zijn flexibel en kunnen live ter plaatse werken. Voor hun nieuwsgaring doen zij een beroep op een breed netwerk van informatiekanalen.

  Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

  Contacteer ons