Open Monumentendag Ninove in voetsporen van de Norbertijnen

  08 september 2017

  Ninove – Op de Open Monumentendag van zondag 10 september stelt de stad Ninove de (verdwenen) abdij en het abdijverleden centraal. Wie meent dat van de Norbertijnerabdij enkel de abdijkerk overbleef, heeft het fout: her en der getuigen nog heel wat overblijfselen en plaatsen aan de paters en hun bouwwerken, die van de 12de tot het einde van de 18de eeuw het leven in Ninove mee bepaalden.

  De dekenij (Biezenstraat 17) is het centraal informatiepunt van de Open Monumentendag in Ninove. Je kan er een kijkje nemen in de woning en de tuin. Dit herenhuis in Lodewijk XV-stijl met classicistische inslag uit 1757 is beschermd als monument. Binnen afzienbare tijd volgt een grondige restauratie van de gevel en een deel van het interieur. Er zijn doorlopende rondleidingen van 10 tot 18 uur.

  De abdijkerk of Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartkerk is ongetwijfeld een van de mooiste barokkerken van de lage landen. Het interieur is van een uitzonderlijke kwaliteit en eenheid, waarbij het leven van de patroonheiligen paus Cornelius en bisschop Cyprianus centraal staat. Er zijn doorlopende rondleidingen van 12 tot 18 uur. Om 16 uur en 17.30 uur spelen Katrien Vernaillen en Frederik Van Rampelberg een orgelconcert op het de Forceville-orgel.

  Een geaquarelleerde pentekening op perkament van het Ninoofse abdijbeluik anno 1650 door de bekende cartograaf Philips De Deyn is een voor de Ninoofse abdijgeschiedenis uitzonderlijk waardevol document. Jacques De Kegel, lid van de erfgoedraad, stippelde een verrassende wandeling door het voormalige abdijbeluik uit “in de voetsporen van Philips De Deyn”. Afspraak om 14 uur aan de kerktoren. (Duur: 2,5 uur.) Een reproductie van de tekening is te koop (2 euro).

  De Provincie Oost-Vlaanderen publiceerde in samenwerking met de stad Ninove in de reeks “Erfgoedsprokkels” een stadswandeling langs plaatsen die getuigen van de verdwenen Norbertijnerabdij. Deze handige wandelgids werd geschreven door Ninovieter Jaak Peersman, doctor in de geschiedenis en classicus, die reeds decennialang het Ninoofse abdijverleden bestudeert. De gids laat stille getuigen op vaak onopvallende plaatsen hun vergeten verhaal vertellen. De publicatie wordt voorgesteld in het kader van Open Monumentendag op zondag 10 september 2017 om 11 uur in de Hospitaalkapel, Burchtstraat 44.

  Elders in Ninove kan je op Open Monumentendag (van 10 tot 18 uur) ook de drie maalvaardige molens bezoeken: de windmolen ter Zeven Wegen (Heirebaan in Denderwindeke), de windmolen Wildermolen (Wilderstraat in Appelterre-Eichem) en de watermolen ‘Fonteintjesmolen’ (Stenebrug in Meerbeke). Een laatste open monument op 10 september in onze stad is DeKANTFABRIEK, parel van industriële architectuur en nijverheid, verborgen achter de huizenrij op de Burchtdam 4 in Ninove (rondleidingen om 10.30 uur, 13 uur, 15 uur en 17 uur).

  Zie ook www.openmonumentendag.be

  • Meest Recent
  • MEEST BEKEKEN

  Over Ons

  Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

  Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

  Onze medewerkers hebben oog voor een groot gamma aan nieuwsfeiten: actueel, cultureel, politiek, sportief, culinair, sociocultureel, educatief of artistiek. Zij berichten hierover met respect voor ieders eigenheid en zonder verschil te maken in rang, stand, afkomst, politieke of filosofische voorkeur. Zij doen dit volgens eigen keuze en inzichten, maar met het oog op objectiviteit en in alle onafhankelijkheid. Onze medewerkers zijn flexibel en kunnen live ter plaatse werken. Voor hun nieuwsgaring doen zij een beroep op een breed netwerk van informatiekanalen.

  Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

  Contacteer ons