Paul brengt verdwenen cafés van Ninove en deelgemeenten weer tot leven

  20 oktober 2021

  NINOVE – “In de zomer van 2019 kwam ik met de idee om een inventaris op te maken van verdwenen Ninoofse cafés”, legde Paul De Meulemeester ons uit. Die eerste aanzet resulteerde na 2 jaar opzoekwerk in een overzichtelijke website van 655 etablissementen in Ninove en de deelgemeenten.

  Anno 2021 zijn sommige verdwenen cafés niet méér dan een haast onherkenbare gevel van een privé woning, een lege plek, een nieuwbouw met appartementen. Voor velen enkel nog een aangename en/of minder aangename herinnering. Die cafés wou Paul De Meulemeester in kaart brengen.

  Uitbreiding

  Het werd als snel een werk in evolutie. “Aanvankelijk wou ik die inventaris van de verdwenen cafés in Ninove stad. Na een oproep op Facebook en Ninofmedia kwam vrij snel heel wat informatie binnen. Ik dook ook in allerlei naslagwerken en lijsten, bevroeg Ninovieters, kortom stof genoeg om te starten.”

  Met die toevloed aan informatie doken ook de eerste problemen op: twijfel over de namen van de uitbaters en de cafés, de locaties, de straatnamen en huisnummers…

  En dat was nog niet alles. “Al snel kwam ook veel informatie binnen over de cafés uit de deelgemeenten. Als geboren en getogen Ninovieter was dit voor mij onbekend terrein. Maar bereidwillige personen en naslagwerken gaven met toch een redelijk goed beeld. Daarna volgde nog een uitbreiding. Vele cafés hadden tegelijk bijvoorbeeld ook een restauratie en/of een feestzaal. Dus verruimde ik mijn inventaris nog maar eens met alle verdwenen horecazaken.”

  Het zijn er uiteindelijk 655 geworden, waarvan bijna 40 % in Ninove stad.

  Foto’s

  Het foto- en beeldmateriaal vormt een heel belangrijk onderdeel van deze inventaris.

  “Maar dit was tegelijk ook het moeilijkste onderdeel van de oefening. Decennia geleden nam men niet zo snel-snel een foto als nu. Dus voor heel wat van die gevonden cafés vond ik helaas nog geen overeenkomstige foto. Op sommige foto’s berusten auteursrechten, zodat ik deze niet zomaar mocht publiceren.”

  Paul gebruikte Google Street View om de verdwenen zaken te lokaliseren, al was de nauwkeurigheid niet altijd verzekerd.

  Het bleef niet bij foto’s. “Hier en daar heb ik ook afbeeldingen van teksten, affiches en dergelijke opgenomen omdat ze een documentaire waarde hebben in deze inventaris.”

  Webstek

  Twee jaar lang worstelde Paul nog met een ander probleem. Op welke manier zou hij die inventaris publiceren?

  “Een uitgave in boekvorm heb ik direct uitgesloten. Dat is niet alleen te duur, maar ook te statisch. Die inventaris zal na de eerste publicatie zeker groeien, door de reacties van de lezers. Een eigen website bouwen leek me ook geen optie. Ofwel betaal je ofwel staat die site dan vol reclame. Ook een publicatie in ‘Made in Denderland’ leek niet geschikt omdat van heel wat cafés geen foto’s voorhanden zijn.”

  Tenslotte kreeg hij een gouden tip. “Iemand suggereerde Google Sites, waarmee je vrij snel, gemakkelijk én gratis een site kunt bouwen en publiceren. Het resultaat van mijn inventaris is deze Google-site geworden. Ik heb die geografisch en alfabetisch geordend: eerst de deelgemeente, vervolgens de actuele straatnaam en dan per straat een lijst van de cafés.”

  Als je eventjes de tijd neemt, zal je snel de weg vinden in deze gemakkelijk consulteerbare en overzichtelijke website. Bij elke klik zal ook jouw respect groeien voor het vele werk, dat Paul hierin heeft gestoken. En zoals hierboven gezegd: het is een inventaris in ontwikkeling. Via de site kun je hem altijd nieuwe gegevens en fotomateriaal bezorgen.

  Als smaakmaker voegen we hieronder 3 foto’s toe: van café Standaert (Biezenstraat Ninove), de Berlindisput (Gemeentehuisstraat Meerbeke) en het Middenstandshuis (Beverstraat Ninove).

  De foto boven dit artikel, waarop Paul staat, is spreekwoordelijk voor de verdwenen cafés. Op de hoek van de Stationsstraat en de Dreefstraat bevond/bevindt zich café Passage, momenteel in staat van afbraak. Daarachter, nu een privéwoning in de Dreefstraat, was café Zoe (uitgesproken als zoe, zonder trema) gevestigd. Waar de afbraak van Passage nu al is volbracht (het vroegere zaaltje) bevond zich de Stanleyville (voorheen de Rode Duif).

  Info: Inventaris van verdwenen cafés in Ninove.

  MLI

  • Meest Recent
  • MEEST BEKEKEN

  Over Ons

  Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

  Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

  Onze medewerkers hebben oog voor een groot gamma aan nieuwsfeiten: actueel, cultureel, politiek, sportief, culinair, sociocultureel, educatief of artistiek. Zij berichten hierover met respect voor ieders eigenheid en zonder verschil te maken in rang, stand, afkomst, politieke of filosofische voorkeur. Zij doen dit volgens eigen keuze en inzichten, maar met het oog op objectiviteit en in alle onafhankelijkheid. Onze medewerkers zijn flexibel en kunnen live ter plaatse werken. Voor hun nieuwsgaring doen zij een beroep op een breed netwerk van informatiekanalen.

  Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

  Contacteer ons