• Discussie? Graag, maar niet anoniem en blijf respectvol.

Een nieuw leven voor de ‘Liberale Kring’

27 juni 2018

NINOVE – Met de onthulling van een gedenkplaat gaf het stadsbestuur de symbolische start voor de renovatie en herbestemming van dit statige gebouw in de Dreefstraat.

“We geven dit gebouw terug een gezicht”, aldus een tevreden burgemeester Tania De Jonge. “De gevel blijft behouden en we laten de balzaal restaureren, maar de site krijgt een gemengde bestemming voor cultuur en betaalbaar wonen voor jonge mensen en gezinnen.”

“Dit is een van onze prioritaire verbouwprojecten”, vulde schepen van patrimonium Henri Evenepoel haar aan. “Het is een waardevol gebouw, maar niet beschermd. Daardoor missen we wel de subsidies, al laat ons dit tegelijk de ruimte voor een toekomstige publieke herbestemming. De ramingen van 1,95 miljoen voor de renovatie en de 117.000 voor meubilair en inrichting, zonder erelonen, zijn niet min. Toch is dit project elke euro waard. Er zijn de erfgoedwaarde van voorgevel en balzaal, de bijzondere voorgeschiedenis van het gebouw en de zinvolle toekomstige herbestemming. Samen met de heraanleg van de Dreefstraat zal dit de hele wijk sterk opwaarderen.”

Nog meer in haar nopjes was cultuurschepen Veerle Cosyns. “We hebben de eerdere plannen voor verkoop en zelfs afbraak kunnen voorkomen. We willen gevel en balzaal niet alleen bewaren, maar inderdaad ook goed benutten. De Liberale Kring zal het nieuwe uithangbord zijn voor ons steeds groter wordend cultuuraanbod. De balzaal is zeer geschikt voor tentoonstellingen, lezingen en concerten. De ruimte laat ook nieuwe initiatieven toe. In het ‘toekomstplan bibliotheek’ evolueert deze meer naar een culturele en educatieve ontmoetingsplaats; de balzaal vormt de perfecte uitvalsbasis voor onze bib. We mogen trots zijn op dit stuk Ninoofse geschiedenis, op de schoonheid van het gebouw en op de mogelijkheid om antwoord te bieden op de huidige en toekomstige uitdagingen.”

Burgemeester en schepenen onthulden een gedenkplaat en nodigden de aanwezigen uit om binnenin een kijkje te nemen. Evenwel niet zonder helm. Wie mooi wou zijn, kon er dus niet in.

MLI

  • Meest Recent
  • MEEST BEKEKEN

Over Ons

Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

Onze medewerkers hebben oog voor een groot gamma aan nieuwsfeiten: actueel, cultureel, politiek, sportief, culinair, sociocultureel, educatief of artistiek. Zij berichten hierover met respect voor ieders eigenheid en zonder verschil te maken in rang, stand, afkomst, politieke of filosofische voorkeur. Zij doen dit volgens eigen keuze en inzichten, maar met het oog op objectiviteit en in alle onafhankelijkheid. Onze medewerkers zijn flexibel en kunnen live ter plaatse werken. Voor hun nieuwsgaring doen zij een beroep op een breed netwerk van informatiekanalen.

Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.