• Discussie? Graag, maar niet anoniem en blijf respectvol.

  ‘Stouter dan Despauter’: een fijn eindejaarscadeau

  17 december 2020

  NINOVE – Volgend jaar herdenkt Ninove de 500ste sterfdag van zijn beroemdste renaissancezoon Joannes Despauterius. Jaak Peersman opent het herdenkingsjaar alvast met de publicatie van ‘Stouter dan Despauter?’, een nieuwe biografie van deze Ninovieter.

  Joannes Despauterius behoorde eind 15de-begin 16de eeuw tot het selecte gezelschap van internationaal befaamde humanisten. Zijn traktaten over de grammatica van het Latijn golden lange tijd als dé standaard op dat gebied.

  Biografie

  Jaak Peersman is classicus en historicus. Hij waagde zich aan diepgaande lezing van de verzamelde werken van Despauterius. Dat leverde verrassend veel nieuwe elementen op.

  Over het huisgezin waarin Joannes Despaultre in 1478-’79 in Ninove is geboren. Over zijn scherpe tong en zijn moeilijke relatie met tijdgenoten zoals Desiderius Erasmus. Over zijn lessenpraktijk en pedagogie, zijn politiek en religieus gedachtegoed. Over zijn wisselende vrienden en gezworen vijanden. Maar ook over zijn sterfjaar: zeker niet 1520, wellicht 1521.

  In ‘Stouter dan Despauter?’ presenteert Jaak Peersman de resultaten als een nieuwe biografie van Despauterius, de eerste in boekvorm.

  Daarmee zet hij het jubeljaar 2021 in. De stad zal met het project ‘De stautste Ninovieter’ de 500ste sterfdag op een passende wijze herdenken.

  Praktisch

  Als aanloop daartoe is de lectuur van ‘Stouter dan Despauter?’ een aanrader. Wellicht ook een goed eindejaarsgeschenk.

  Het boek kost € 30 (€ 60 in luxe-editie) en is te koop in de bibliotheek van Ninove.

  Je kan het ook bestellen door te mailen naar cultuur@ninove.be.

  MLI

  • Meest Recent
  • MEEST BEKEKEN

  Over Ons

  Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

  Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

  Onze medewerkers hebben oog voor een groot gamma aan nieuwsfeiten: actueel, cultureel, politiek, sportief, culinair, sociocultureel, educatief of artistiek. Zij berichten hierover met respect voor ieders eigenheid en zonder verschil te maken in rang, stand, afkomst, politieke of filosofische voorkeur. Zij doen dit volgens eigen keuze en inzichten, maar met het oog op objectiviteit en in alle onafhankelijkheid. Onze medewerkers zijn flexibel en kunnen live ter plaatse werken. Voor hun nieuwsgaring doen zij een beroep op een breed netwerk van informatiekanalen.

  Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

  Contacteer ons