Broederschap Sint-Kristoffel organiseert traditionele autozegening

  15 juni 2022

  POLLARE – Niet alleen automobilisten, ook fietsers, steppers, ruiters of koetsiers zijn zondag 19 juni welkom op de 83ste autozegening.

  De Broederschap van Sint Kristoffel organiseert sinds 1937 jaarlijks gratis een zegening van de voertuigen en hun bestuurders. Alleen tijdens de Tweede Wereldoorlog en de coronapandemie is dat enkele keren niet gebeurd.

  Het geloof mag dan al serieus zijn afgekalfd, sommige tradities blijven strak overeind. Zo ook de zegening, die een band heeft met de parochieheilige.

  Christusdrager

  Sint-Christoffel (± 250 n.C.) is de patroonheilige van pelgrims en reizigers en bij uitbreiding van al diegenen, die zich op enigerlei manier verplaatsen.

  Zijn levensverhaal is een mengeling van fabels en legenden. Hij zou een reus zijn geweest, die reizigers op zijn rug nam en een rivier overdroeg. Toen hij op een dag een jongetje overzette, nam het gewicht van dat kind bij elke tred toe tot hij er bijna onder bezweek. Met veel moeite bereikten ze de oever. Toen bleek dat kind Christus te zijn. Sindsdien heet die reus Christo-phorus (de drager van Christus).

  Zijn marteldood en heiligverklaring bleken naderhand al even onzeker als zijn levensgeschiedenis zelf. Daarom verhuisde de kerk hem discreet van zijn feestdag op 3 augustus naar 25 juli, de naamdag van Jacobus de Meerdere. ook een patroon van reizigers en pelgrims.

  Hoe dan ook, volgens de overlevering zou iedereen, die een blik werpt op zijn afbeelding, die dag niet sterven. Daarom staat zijn beeltenis vaak bij of voor de ingang van de kerk.

  Praktisch

  • De wijding start zondag 19 juni met een eucharistieviering om 9.30 uur in de parochiekerk van Pollare.
  • Rond 10.30 uur heeft de tombola plaats in het parochiaal centrum.
  • Vanaf 11.30 uur zegent pastoor Alexander Vandaele de passanten in hun auto, op de fiets, te paard of enigerlei ander voortbewegingsmiddel.

  MLI

  • Meest Recent
  • MEEST BEKEKEN

  Over Ons

  Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

  Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

  Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

  Contacteer ons