De Donderdagen 2017 beloven Rode Schoentjes en Opspelende Zenuwen in de Eerste Huwelijksnacht

  24 juni 2017

  Ninove – Nieuwe Shows van Oude Belgen en een oude show van een bijna-Belg. Twee acts uit de finale van Belgium’s got talent. Een Vlaamse première. Twee try-outs met internationale ambitie. Hoog bezoek uit het Hoge Noorden. De Donderdagen 2017 beloven oogstrelend poëtisch en adembenemend spectaculair te worden. Elke donderdag van juli en augustus wordt Ninove de circus- en straattheaterhoofstad van Zuid-Oost-Vlaanderen.

   Zelden zullen zoveel artiesten de openinsgdag van De Donderdagen gekleurd hebben als op donderdag 6 juli: met 70 muzikanten, dansers, jongleurs en clowns is De Propere Fanfare (van De Vieze Gasten) uit Gent een van de grootste ‘alternatieve’ fanfares van Vlaanderen. Eerder op de avond gunnen we de eer aan twee Brusselse gezelschappen om De Donderdagen van deze zomer voor geopend te verklaren: Cie des Chaussons Rouges met ‘Hircus’, een onwaarschijnlijke dans hoog boven het publiek, en Cie Scratch met de burleske en explosieve choreografie ‘TNT’. Gent meets Bruxelles, dat wordt een echte Belgische openingsavond.

  “Ontzagwekkend messenwerpen”

  De meeste ‘donderdagen’ presenteren twee voorstellingen op of in de buurt van de Graanmarkt. Dat zorgt nu eens voor kleurrijke hoogspanning, dan weer voor pure schoonheid. Elke keer wordt het een boeiend samenspel. Tussen de kolder van ‘zotte doos’ Eva Kahan en de acrobatiek met veel (voet)jonglerie van het Finse koppel Katerina Repponen en Pasi Nousiainen (13 juli). Tussen de nieuwe trampolineshow ‘Temple’ van ouwe getrouwen Cirq’ulation Locale en een exclusieve TeVeOost Vertelling met Veerle Malschaert (27 juli). Tussen de magische hulahoopkunstjes van Wietske Vogels & Guido Van Hout en de “ontzagwekkende evenwichtskunsten inclusief messenwerpen” van het Spaanse koppel Cia Maintomano (3 augustus). Tussen het kleurrijke ‘smidsespektakel’ van het Belgische Circus Marcel en de spectaculaire grote-pleinproductie van het Nederlandse Theater Gajes ‘Odyssee’, met grote rijdende objecten, acteurs op stelten en mobiele livemuzikanten – ”een verhaal dat beroert en ontroert” (10 augustus). Tussen de sympathieke circustheatervoorstelling ‘Oopart’ van de Spanjaarden van Tresperté Circo-Teatro en de surrealistische heksensabbat met veel vuur van Cirqumstancia (slotavond, 24 augustus).

  Ook dit jaar zorgen we voor enkele ‘special events’. In ‘Where dreams come true’ van CircoDroom spelen kinderen zélf de hoofdrol en verbazen ze hun ouders, vrienden en zichzelf met hun kunnen (17 augustus). ‘Ongekende Evidenties’ van Rode Boom / Kurt Demey is een interactieve en destabiliserende crossover tussen theater, muziek en mentalisme “waarbij poëzie het enige houvast is, jij zelf de hoofdrol speelt en toevalligheden zich ophopen tot magische ervaringen!” (17 augustus).

  Circustent wordt koffiebar

  Is er dan echt geen enkele donderdag die we mogen missen, horen wij u vragen? Eigenlijk niet. Want er is ook het Zwitserse Circo Pitanga met ‘Nuptial Ropes’ (20 juli in Outer) en het Frans-Canadese A Sens Unique met ‘Léger Démèlé’ (17 augustus). Gekleed in waanzinnige kostuums wringen de dame en de heer van Circo Pitanga zich in allerlei prachtige bochten om het moment suprême van de eerste huwelijksnacht uit te stellen. Het jonge geweld van A Sens Unique verovert vanuit hun Franse uitvalsbasis de Europese straattheaterfestivals met een circusshow vol acrobatie, een Chinese paal, kledingstukken die gracieus van blote schouders glijden en … citroenen.

  En oja, er is nog een interessante surplus: het Mechelse circusatelier Circolito/Da Stoelt!, al meer dan eens te gast op De Donderdagen, komt met de tent van Circus Ronaldo naar Ninove voor een driedaags extraatje (op de OCMW-site, van donderdag 31 augustus tot en met zaterdag 2 september). De circustent verandert in een gezellige koffiebar. Je mag iets bestellen bij de circusartiesten, maar schrik niet als ze plots dansen op de toog of jongleren met kopjes. De artiesten tonen immers een heleboel circustechnieken, begeleid door livemuziek.

  Als u het ons vraagt: De Donderdagen 2017 worden straffer dan Temptation Island!

  • Meest Recent
  • MEEST BEKEKEN

  Over Ons

  Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

  Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

  Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

  Contacteer ons