“Mijn liedjes zijn als foto’s in sepia”

  27 oktober 2022

  NINOVE – De Vlaamse zanger Johan Verminnen is de 70 voorbij en houdt een reeks verjaardagsconcerten, waaronder eentje in het CC De Plomblom op 19 november. “Mijn liedjes zijn als foto’s in sepia”, vertelt hij aan Ninofmedia in een exclusief interview.

  Johan Verminnen staat al 53 jaar op de planken en is uitgegroeid tot een onmiskenbaar icoon van het Nederlandstalige chanson. Hij blikt tevreden terug op zijn rijkgevuld repertoire vol klassiekers zoals ‘Laat me nu toch niet alleen, Brussel, Mooie Dagen, Vijfhoog in de wolken, Ik wil de wereld zien, Bar Tropical, Zingen tot morgenvroeg, Rue des Bouchers‘… Het leverde voldoende stof op voor een nieuw boek en een nieuwe compilatie-cd ‘Verminnen 70’ en de nieuwste plaat: ‘En daarna ga ik vissen’.

  Lat ligt hoger

  Logische vraag: wat is het belangrijkste verschil tussen optreden in de jaren ’70 en vandaag?

  “In mijn beginjaren waren er geen culturele centra zoals vandaag”, stelt Verminnen. “Ik trad vaak op in parochiezalen, waar de geur van een recente pensenkermis nog in de zalen hing. Vandaag ligt de culturele lat veel hoger, bezoeken veel meer buitenlandse artiesten en groepen ons land en is het publiek kieskeuriger geworden. Maar de belangstelling voor het Vlaamse lied is altijd gebleven. Een nummer als ‘Laat me nu toch niet alleen’, zit in het collectieve geheugen van Vlaanderen. Mensen herkennen zich in mijn verhalen en mijn liedjes. De taak van muziek is verbinden, zeg ik altijd.”

  Na 53 jaar ben je nog altijd zenuwachtig vóór een optreden. Hoe komt dat?

  “Ik vergelijk dat met een sportatleet, net vóór een wedstrijd. Ik wil elke avond absoluut mijn best doen voor mijn publiek. Elke avond is anders. Uit ervaring weet ik, dat de eerste drie liedjes cruciaal zijn om contact te maken. Anders lukt het nog moeilijk.”

  Veel weemoed

  Je hebt al 450 songs geschreven. Waar haal je die inspiratie?

  “Ik beschouw mijn liedjes als verhalen, als foto’s in sepia. Elk liedje is de gevoeligheid van een moment, dat je herbeleeft. Zoals een oud fotoalbum, waarvan de beelden al wat verkleurd zijn. Vandaar dat er veel weemoed zit in mijn repertoire. Het verleden helpt je te zijn, wie je vandaag bent. Wie zijn geschiedenis niet kent, kan zijn toekomst niet inschatten.“

  Je stem komt soms het best tot zijn recht in een eenvoudig arrangement, zoals een piano.

  “Dat klopt. De ware kracht van een song komt soms pas tot zijn recht als je het kan herleiden tot zijn ware essentie.”

  Moeder uit Roosdaal

  Ken je de regio om en rond Ninove?

  “Toch wel. Mijn moeder is afkomstig uit Roosdaal. Voor haar was Ninove zowat de grootstad, het ‘Brussel’ van de Dender.”

  Je nieuwste cd ‘En daarna ga ik vissen’ is ironisch bedoeld?

  “Natuurlijk, want ik zing gewoon verder. Maar je kan er op mijn leeftijd niet omheen, dat het einde onvermijdelijk dichterbij komt. Langzaamaan haalt de tijd mij in. Dat besef ik wel.”

  Praktisch

  Verjaardagsconcert van Johan Verminnen met de vaste, zeskoppige begeleidingsband én dochter Pauline.

  • Datum en uur: zaterdag 19 november om 15 uur.
  • Plaats: CC De Plomblom, Graanmarkt 12, Ninove.
  • Toegang: € 18.

  GGM

  • Meest Recent
  • MEEST BEKEKEN

  Over Ons

  Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

  Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

  Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

  Contacteer ons