Ninove is zondag opnieuw autovrij!

  13 september 2018

  Ninove – Op zondag 16 september 2018 is Ninove één grote autovrije speeltuin voor jong en oud. We maken er, samen met jou, opnieuw een tof feest van, met straatacts, sportactiviteiten en interessante infostands over duurzaamheid en mobiliteit. Ook voor kinderen, de weggebruikers van de toekomst, staat er weer heel wat op het programma.

  Kom jij met de fiets naar het centrum? Je zal merken dat je er sneller bent dan je denkt. De stad voorziet bovendien twee fietsparkings, waar je je fiets veilig kan stallen. De eerste ligt op het binnenplein van het stadhuis, de tweede aan het plein aan de Twijnster. Van daaruit liggen alle activiteiten op wandelafstand.

  Ontdek het zelf! Kom op 16 september langs en neem deel aan de tientallen boeiende activiteiten. Ook KRASJ, het tweejaarlijkse kunstenparcours, is bovendien geopend op 16 september.

  Programma Autovrije Zondag 2018

  IJsjeskoers

  We openen de autovrije zondag met een ijsjeskoers op milieuvriendelijke één- of meerwielers. Je bent welkom met een fiets, een monowheel, een segway, op rolschaatsen, met een go-cart, met een step, op een skate- of wave– of hover- of ander ‘bord’. Als er maar geen motor in zit. We verzamelen om 12.45 uur in de Weggevoerdenstraat (ter hoogte van het Sint-Aloysiuscollege). De ijsjeskoers start om 13 uur.

  • Parcours: Weggevoerdenstraat, Stationsstraat, De Vlaeminckstraat, Kerkplein, Dekenijstraat, Biezenstraat, Lavendelstraat, Geraardsbergsestraat, Vuurkruisersstraat (eindpunt). Wie finisht, mag aanschuiven aan de ijsjeskar.

  De zwaargewichten van Cie de Vleesklak

  Cie de Vleesklak maakt krachtpatsers van lichtgewichten. En vice versa. Ze tillen niet zwaar aan spiermassa en geven jong en oud de kans om zich te meten. Al doen de mannen zwaarwichtig, op het einde delen ze, met enige lichtvoetigheid, de medailles uit.

  • Straten van Ninove-centrum

  Delinus 03, ’s werelds kleinste taxibus

  Delinus heet je van harte welkom op lijn 3, de kleinste taxibus ter wereld. De bus rijdt niet volgens een vaste dienstregeling, maar verzorgt een uitstekende ‘hop on hop off’-service. Je weet dus nooit wanneer hij vertrekt, hoe lang de rit duurt of welke route de chauffeur rijdt. Maar één ding is heel zeker: er is altijd nog een plekje vrij voor eentje erbij …

  • Straten van Ninove-centrum

  Een duif die piano speelt?

  Pigeon on Piano blinkt als een duiventil; maar is een sprookjesachtige muzikale kijkdoos. Wie binnengluurt, belandt in een magische schouwburg van duifjes en lichtjes en geniet van de pianomuziek van Katrien Verfaillie. ‘Pigeon’ speelt live de sterren tuureluurs, wars van regels maar wonderlijk harmonieus. Een bijzondere ervaring in de kleinste concertzaal ter wereld.

  • Pigeon on Piano staat voor het RTT-gebouw aan de Graanmarkt. Van 14 uur tot 18 uur.

  Opendeur brandweer

  Met static show van de brandweervoertuigen, infostanden rond taken bij de brandweer, kans om deel te nemen aan een reanimatie, uitleg over werking AED-toestel, demonstraties blussen van een vetbrand in je keuken, hoe werkt een brandweerploeg bij een verkeersongeval, hoe red je personen in nood op hoogte, infostand rond aanwerving van nieuwe brandweerweermannen en speciaal voor de kleinsten: het blussen van een blushuisje met overhandiging van een diploma en een rondvaart met de reddingsboot.

  • D. De Bodtkaai

  Ninove speelstad!

  Ninove speelstad! is een groot speeldorp met begeleide attracties en springkastelen, knutselstands, workshops, een verenigingenmarkt en allerlei animatie. Er wordt een aparte zone voorzien voor peuters en kleuters.

  Ken je het gezellige Voesj-café trouwens al?

  • Dr. Hemerijckxplein

  Stadsfotografen XL

  Sara Lamens, Niels Hemmeryckx, Liesbeth Renneboog en Els Huart zijn de eerste stadsfotografen van Ninove. Met Nieuwjaar zit hun mandaat erop, maar nog één keer tonen ze hun kunnen en hun kunde met een XL-expo over ‘De wijken’ die ze de voorbije jaren in beeld brachten. Van Shopping Ninove en de volksbuurten in het centrum over de ‘nieuwe’ wijken richting Denderhoutem en de Kapellekensbaan van Winnik tot uithoeken als Nonnenborre en ‘Den Broodhoek’: je ziet ze voor het laatst én in ’t groot in en rondom het stadspark. De fotobanners zijn te koop. Met wat niet verkocht wordt, gaan de creatievelingen van de afdeling Mode & Creatie van IKORN aan de zwier. Het resultaat ontdek je in het voorjaar van 2019.

  • Stadspark van Ninove. Doorlopend (tot 1 oktober).

  Opendeur Speelodroom

  Speelotheek Speelodroom zet zijn deuren open. Op de parking naast de Speelodroom kan je blikgooien, sjoelbakken, ringwerpen, je een gek kapsel laten aanmeten, glittertattoos zetten en smullen van popcorn en suikerspin!

  • Bevrijdingslaan

  Mobiel parcours

  Kom je ‘fiets’vaardigheid testen op pedalo’s, steps, gocarts …

  • Bevrijdingslaan

  Fietstocht ‘Over de heuveltjes van…’

  Deze fietstocht van 25, 50 of 75 km start en komt aan op de Centrumlaan. Starten kan tussen 8 uur en 12 uur (75 km) en tussen 8 uur en 15 uur (25 en 50 km).

  Deelnameprijs voor volwassenen: 3 euro per persoon, kinderen 1,5 euro. Organisatie in samenwerking met WTC Eldoradofietsers Zandbergen.

  • Centrumlaan, ter hoogte van het stadhuis

  Fietslabeling

  Laat je fiets gratis labelen!

  • Centrumlaan, ter hoogte van het stadhuis, van 9 uur tot 17 uur

  Space bike

  De ‘space bike’ is een 360-graden draaiende fiets. Je moet zo snel en zo hard mogelijk peddelen om een volledige cirkel met de fiets te kunnen maken. Deze attractie is geschikt voor kinderen en volwassenen van 1,50 meter tot 1,90 meter.

  • Centrumlaan

  Stand fietsenhandelaars en fietsparcours

  Denk je eraan om een nieuwe fiets te kopen, wandel dan zeker langs de standen van onze Ninoofse fietsenhandelaars. Ze staan je met raad en daad bij om de juiste keuze te maken. Ook kan je hier de laatste nieuwigheden ontdekken in fietsland. We voorzien ook een parcours waar je je toekomstige fiets kan testen.

  • Centrumlaan

  Fietspunt

  Fietspunt wil het fietsgebruik stimuleren en gestrande fietsers opnieuw op weg helpen. Heb je een lekke band of ligt je ketting eraf? Fietspunt zorgt ervoor dat je toch thuisgeraakt. Je vindt hen op maandag, woensdag en vrijdag aan het station van Ninove, maar vandaag stellen ze zich graag aan je voor op de Centrumlaan.

  • Centrumlaan

  Blue-bike stand

  Aan het station kan je al een aantal jaren een blauwe Blue-bike uitlenen. Tijdens Autovrije Zondag kan je de fietsen testen op de Centrumlaan en krijg je info over hoe je ze kan ontlenen. Verleng je abonnement, vraag er eentje aan of stel je vragen aan de Blue-bikestand!

  • Centrumlaan

  Trage Wegen

  De trage wegen-wandellussen hebben vorm gekregen en enkele werden al geopend. Op Autovrije Zondag kan de lus door Ninove gewandeld worden. Maak kennis met de ‘Wortelwandeling’ van 6,6 km.

  • Centrumlaan

  Tweedehands fietsenmarkt

  Op zoek naar een tweedehands fiets voor een zachte prijs? Of een fiets op overschot? Dan moet je op de tweedehands fietsenmarkt zijn! Als je een fiets wil verkopen, schrijf je dan vóór vrijdag 7 september in bij de dienst mobiliteit via mobiliteit@ninove.be. Je mag maximaal 3 fietsen verkopen. Geef volgende gegevens mee bij je inschrijving: naam + voornaam, adres, telefoonnummer, e-mailadres, fiets(en) + type. De dienst mobiliteit bezorgt je op voorhand een plan met daarop jouw standplaats.

  • Centrumlaan

  Promillebrillenparcours

  De promillebril laat je inzien dat het inschatten van afstanden veel moeilijker wordt als je een glaasje op hebt: objecten staan op een andere plaats dan je zou denken en je evenwicht is niet meer zoals het zou moeten zijn. Probeer het parcours met de promillebril, je zal zien dat dit mét bril heel wat ingewikkelder is dan zonder!

  • Centrumlaan

  BMX-demonstraties

  De mannen van ‘Grounded’ tonen hun trucjes op de BMX-ramp.

  • Centrumlaan

  Fiesta Europa op 14, 15 en 16 september

  Fiesta Europa palmt voor de vierde keer het plein aan Ninia in. 40 marktkramers uit heel Europa brengen specialiteiten, souvenirs en streekproducten uit hun land of regio. Het resultaat is een kleurrijke, kwalitatieve en gezellige markt die Europa op een aangename manier in de kijker zet. In de ‘food court’ proef je Europese hapjes en geniet je van sfeerrijke livemuziek.

  • Centrumlaan, zondag 16 september van 10 uur tot 18 uur

  Wandelzoektocht

  Dit jaar loopt de leuke, boeiende, interessante en niet te onderschatten wandelzoektocht van 1 juli tot Autovrije Zondag. Het parcours van ongeveer 6,5 km gaat langs bekende en minder bekende plekken, door ‘kasjkes’ in en om de stad, langs monumenten en stille plekken. Aan de hand van een ‘roadbook’ speur je je de hele zomervakantie lang te pletter en los je de (foto)vragen én de ludieke schiftingsvragen op. Uiteraard staat er een mooie prijs klaar voor de winnaar! Een deelnameformulier kost 7 euro (2 consumpties ter waarde van een Witkap inbegrepen).

  • Toeristisch bezoekerscentrum Hospitaalkapel, Burchtstraat 44.

  Reuzenoptocht

  De reuzen van Ninove en Aalst, deel van het erfgoed van Vlaanderen en Denderland, verbroederen tijdens een reuzenommegang. De stoet trekt vanaf 14 uur met toeters en bellen én met het nodige feestgedruis al dansend door de autovrije centrumstraten.

  Opendeur toeristisch bezoekerscentrum Hospitaalkapel

  Doorlopend opendeurdag in de Hospitaalkapel, van 10 uur tot 18 uur.

  • Toeristisch bezoekerscentrum, Burchtstraat 44

  KEVA-concert

  Onze eigenste Aspelaarse Harmonie KEVA zorgt voor een muzikaal slot van Autovrije Zondag en speelt een openluchtconcert op het Oudstrijdersplein.

  • Oudstrijdersplein. Van 17 uur tot 18 uur.

  Poëziefiets

  Met de Poëziefiets kan iedereen een gedicht maken, maar je moet er wel wat voor doen. Al fietsend breng je de wielen in beweging en mix je de woorden. Als je stopt met fietsen en alle wielen zijn uitgedraaid, kan je, als je geluk hebt, aan beide kanten een gedicht aflezen. Daarna mag je natuurlijk altijd nog een beetje met de woorden stoeien voor een mooier resultaat, zodat je met trots kan zeggen dat jij het zelf hebt gemaakt!

  • Buitentheater cc De Plomblom

  Boekenverkoop bib

  De bib verkoopt haar afgeschreven materiaal. Er is voor elk wat wils: romans en informatieve boeken voor jong en oud staan te wachten op een plaatsje in je boekenkast! Dit jaar 2 dagen: zaterdag 15 september van 9 uur tot 13 uur en zondag 16 september van 13 uur tot 18 uur.

  • Foyer cc De Plomblom

  Demonstraties sportverenigingen

  Op de Graanmarkt zorgen heel wat sportclubs voor initiaties, demonstraties en sport- en spelvormen. Met o.a. Flex dansschool Ninove, Musical Studio, Dance-experience, Karateclub Hiryu, karateclub Kachi, Sandugym, Capoeira Vlaanderen vzw, Ninoofse doelschutters, Denderhockey, Vita vzw, De Kalmoes vzw.

  • Graanmarkt, plein aan de Twijnster en grasveld aan ‘t Oeverstekske

  Rommelmarkt en garageverkoop

  Rommelmarkt en garageverkoop in de wijk Pamelstraat-Nederwijk, in samenwerking met het buurtcomité. Standhouders moeten zich inschrijven via joachimdm@yahoo.com of 0499 80 89 05.

  • Pamelstraat/Nederwijk

  KRASJ 4

  Om de twee jaar spreidt KRASJ een opzienbarend parcours vol actuele kunst over de centrumstraten van Ninove.

  In tijden die later als vroeger zullen worden aangeduid, is het eenvoudig om meer dan 60 kunstenaars samen te brengen. Dat was vroeger anders. Het lijkt alsof enige vorm van overzicht zoek is. KRASJ 4 gaat zich onder meer om die reden intensief met de kijker bezighouden, meer bepaald met zijn/haar fysieke aanwezigheid en zijn/haar empathisch vermogen. De kunstenaars Rik De Boe, Johan De Wilde en Reinhard Doubrawa stellen de 4de editie van de kunstbiënnale KRASJ samen.

  Deelnemende kunstenaars:

  And Many More (BE), Philip Aguirre y Otegui (BE), Leyla Aydoslu (BE), Hans Beckers (BE), Thomas Bogaert (BE), Line Bogaerts (BE), Rudi Bogaerts (BE), Dirk Braeckman (BE), Jonathan Callan (UK), Luc Coeckelberghs (BE), Marthe Coolens (BE), Wouter Coolens (BE), Joachim Coucke (BE), Jesse Cremers (BE), Werner Cuvelier (BE), Hans Demeulenaere (BE), Vincent de Roder (NL), Robert Devriendt (BE), Johan De Wit (BE), Helmut Dick (DE), Rein Dufait (BE), Paul Gees (BE), Frederic Geurts (BE), Manor Grunewald (BE), Susanne Kutter (DE), Christophe Lezaire (BE), Dirk and Maik Löbbert (DE), Bart Lodewijks (NL), Ariane Loze (BE), Urs Lüthi (CH), Thomas Min (BE); Rik Moens (BE), Peter Morrens (BE), Marc Nagtzaam (NL), Ohio (Uschi Huber & Jörg Paul Janka) (DE), Merlyn Paridaen (BE), Jaume Pitarch (ES), Emmanuelle Quertain (BE), Rob Scholte (NL), Corinna Schnitt (DE), Patricia Smith (US), Lore Smolders (BE), Walter Swennen (BE), Denitsa Todorova (BG), Roeland Tweelinckx (BE), Laura Van (BE), Steffie Van Cauter (BE), Carole Vanderlinden (BE), Kris Van Dessel (BE), Griet Van de Velde (BE), Hillebrand van Kampen (NL), Herman Van Ingelgem (BE), John Van Oers (BE), Loïc Van Zeebroek (BE), Hans Verhaegen (BE), Karel Verhoeven (BE), Remi Verstraete (BE), Adriaan Verwée (BE), Co Westerik (NL), Sarah Westphal (DE), Wim Wauman (BE), John Wood & Paul Harrison (UK).

  • diverse locaties in Ninove: de publieke ruimte, historische gebouwen, een café … Het voormalige telecommunicatiegebouw (RTT), Graanmarkt 38, is het centrum en de startplek. (KRASJ 4 is ook open op 8, 9, 15, 22, 23, 29 en 30 september, telkens van 13 uur tot 18 uur).

  UiTPAS-parcours

  De UiTPAS raakt stillaan ingeburgerd in het vrijetijdsaanbod van onze stad. Heb je er nog geen, dan kan je er op Autovrije Zondag één kopen in de UiTPAS-tent aan de Bevrijdingslaan. Wie er wel al één heeft, kan op Autovrije Zondag op super-de-luxe puntenjacht. Op liefst tien verschillende plekken kan je een punt sparen. Hoe actiever je Autovrije Zondag beleeft, hoe meer omruilpunten op het einde van de rit!

  • Vraag je tienrittenkaart aan een van de UiTPAS-stands!

  Café Chantant

  Fenikskoor nodigt je uit om samen populaire liedjes te zingen

  • KAAi, Oude Kaai 11 om 14 uur, 15 uur en 16 uur 

  Duurzame mobiliteit

  Ja, autovrije zondag is dé gelegenheid om de fiets te (her)ontdekken. En misschien besef je wel dat het ook met minder auto kan, inclusief onverwachte voordelen? Van 16 tot 22 september loopt trouwens de Week van de Mobiliteit. Met tal van acties en initiatieven wil het Netwerk Duurzame Mobiliteit je laten kennismaken met de alternatieven van de wagen. Meer info en alle activiteiten vind je op www.weekvandemobiliteit.be.

  Ook Ninove heeft aandacht voor (duurzame) mobiliteit. Onze stad nam de voorbije jaren verschillende maatregelen om jouw veiligheid, en die van de kinderen, te verhogen. Denk maar aan de octopuspalen in de schoolomgevingen, de fietssuggestiestroken, de fietskluizen aan het station en aan het Ninia Shopping Center … Daarnaast werden ook heel wat straten verkeersveiliger gemaakt en wordt in het najaar het nieuwe snelheidsplan ingevoerd (met zones 3 zones: 30,50 en 70 km/u).

   

  Uurregeling

  Alle activiteiten vinden plaats tussen 13 uur en 18 uur (tenzij anders vermeld)

  Verkeersregeling

  De meeste straten en pleinen in Ninove centrum zullen vanaf 11 uur parkeervrij, en tussen 12 uur en 19 uur verkeersvrij zijn. Dit zijn alle straten en pleinen die vallen binnen de rode afbakeningslijn op het plan.

  Parkeren met de fiets

  De stad voorziet twee fietsparkings, waar je je fiets veilig kan stallen. De eerste ligt op het binnenplein van het stadhuis, de tweede aan het plein aan de Twijnster. Van daaruit liggen alle activiteiten op wandelafstand.

  Parkeren met de wagen

  Je kan je auto parkeren langs de ringwegen (Albertlaan, Aalstersesteenweg, Koning Boudewijnlaan, Brusselsesteenweg, Leopoldlaan, Elisabethlaan) en op volgende parkings: Carrefour, Colruyt, Mallaardparkings (incl. de bedrijfsparkings langs de Mallaardstraat), PTI, HH Harten instituut en parking Oude Kaai (enkel toegankelijk via Mallaard

  Win een elektrische fiets, geschonken door Veeloo!

  Kom naar Autovrije Zondag met je fiets, stal hem op een bewaakte fietsparking en maak kans om een elektrische fiets te winnen, geschonken door Veeloo.

  • Meest Recent
  • MEEST BEKEKEN

  Over Ons

  Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

  Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

  Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

  Contacteer ons