Vuurwerk: een ware hel voor de dieren

  29 december 2018

  NINOVE – Dierenrechtenorganisatie GAIA vraagt om bij het eindejaarsvuurwerk rekening te houden met de dieren. “Vuurwerk is voor jong en oud een magisch moment van gedeelde vreugde. Maar bij de dieren lokken die onverwachte, luide knallen paniek uit. Gestresseerd en verward vluchten ze soms ver weg. Elk jaar opnieuw lopen dieren verloren of raken ze gewond. Of erger nog: sterven ze.”

  Op 2 januari 2018 raakte een zwangere merrie zwaargewond door vuurwerk. En op 9 januari stierf in Zonhoven een veulen. “Elk jaar opnieuw lezen we dezelfde verhalen”, aldus GAIA-directeur Ann De Greef. “Onze voorkeur gaat uiteraard uit naar geen vuurpijlen. Aan particulieren, die toch per se vuurwerk willen, geven we onderstaande tips.”

  • Hou huisdieren binnen zodra het donker wordt. Sluit ramen en deuren, gordijnen, rolluiken en eventuele kattenluiken.
  • Laat het licht branden en doe de radio of de tv aan om het ergste lawaai van het vuurwerk buiten te dempen.
  • Als jouw hond zeer gevoelig is voor harde knallen, bespreek dat dan op voorhand met de dierenarts. Let op met medicatie: die kan stoffen bevatten waarvan jouw huisdier weliswaar verdoofd raakt, maar wel nog angst voelt.
  • Hou paarden, ezels, pony’s en runderen op stal.
  • Zorg dat jouw huisdier gechipt en geregistreerd is en een naamkokertje om heeft. Zo kan je hem/haar makkelijk terugvinden als hij/zij toch zou weglopen.
  • Waarschuw de buren en de plaatselijke boeren als je van plan bent om vuurwerk af te steken. Zo kunnen ook zij de nodige maatregelen nemen.
  • Je kan jouw huisdieren langzaam laten wennen aan vuurwerk. Er zijn cd’s met vuurwerkgeluiden te koop of je kunt bestanden met vuurwerkgeluiden downloaden van het internet.
  • Steek nooit vuurwerk af in de directe omgeving van een dier. Let erop dat er ook in de aangrenzende weiden geen paarden of koeien staan.
  • Stel het vuurwerk zo laat mogelijk op en controleer of er zich geen huisdieren hebben verstopt voor je het aansteekt.
  • Begin jouw huisdier niet overdreven veel te troosten als hij/zij bang is van het vuurwerk, tenzij er sprake is van complete paniek.
  • Straf jouw dier ook niet als hij/zij zich angstig gedraagt.

  Lokale besturen

  Ann De Greef: “Wij roepen alle steden en gemeenten op om te kiezen voor geluidsarm vuurwerk. De knal bij de ontsteking van dat vuurwerk is nog altijd duidelijk merkbaar, maar in de lucht is het geluidsarme vuurwerk stiller. Onder meer Wetteren gaf al het goede voorbeeld om alleen geluidsarm vuurwerk toe te laten in de gemeente, zowel voor particulieren als voor het vuurwerk van de gemeente zelf.”

  In Ninove moet je voor het afsteken van vuurwerk altijd toelating vragen aan de burgemeester. Om de risico’s te beperken en de overlast tot een minimum te herleiden, geeft deze doorheen het jaar in principe geen toelating.

  Voor oudejaarsavond kan dit wel, indien je tijdig een toelating kreeg voor het afsteken van vuurwerk in de nacht van 31 december op 1 januari vanaf 23.30 uur tot 1uur.

  Je aanvraag dien je minstens 3 weken vooraf in bij de burgemeester. Als je dat nu nog moet doen, ben je dus rijkelijk te laat.

  MLI

  • Meest Recent
  • MEEST BEKEKEN

  Over Ons

  Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

  Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

  Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

  Contacteer ons