De terugkeer van de huismus op één

  08 februari 2021

  ALGEMEEN – Het laatste weekend van januari namen 66.527 Vlamingen deel aan het Grote Vogelweekend. Zij telden minstens 1.186.276 vogels in 39.032 tuinen. De top 3 is dit jaar: de huismus, de koolmees en de vink.

  Met het Grote Vogelweekend wil Natuurpunt gegevens verzamelen over onze tuinvogels. Tegelijkertijd wil de natuurorganisatie ons bewust maken van de schoonheid, die we in onze natuur en onze tuinen kunnen vinden. Vogels voederen en helpen, vooral tijdens de wintermaanden maar ook tijdens het broedseizoen, is hierbij belangrijk.

  Huismus

  De definitieve resultaten verschijnen eind deze maand in een uitgebreider rapport. Maar nu al is zeker dat de huismus het meeste streepjes achter haar naam kreeg.

  “We zijn blij dat de huismus terug de eerste plek heeft veroverd”, zegt Gerald Driessens (vogelexpert Natuurpunt). “Wij blijven hopen, dat ze het ook als broedvogel beter gaat doen. Dat kan als iedereen zijn of haar steentje bijdraagt en schuil- en broedplaatsen voorziet. Het was al van 2017 geleden dat de huismus nog op de eerste plaats stond. Hiermee heeft ze de koolmees van zijn troon gestoten. De vink verrast enigszins met een derde plaats, want de grote groepen vinken zitten momenteel toch vooral in hun natuurlijke habitats. Daarmee houdt ze de kauw uit de top 3.”

  Putter en merel

  Met gemiddeld 23 vogels van 7 soorten per tuin blijft het aantal vogels gelijk, maar verliezen we één soort tegenover vorig jaar. De tuinvogeltelling zegt niets over de populatietrends van die soorten op nationale of Europese schaal.

  “Het is toch interessant om de volledige data nu verder te analyseren met bijzondere aandacht voor enkele van onze standvogels. We zijn enorm benieuwd naar de verdere opmars van de putters. Deze zaten hier de afgelopen maanden meer dan de huidige generatie vogelkijkers ooit heeft meegemaakt.”

  De cijfers zijn nog niet volledig, maar er is toch ook wat merelhoop. Na de dramatische achteruitgang als gevolg van het usutu-virus, was er vorig jaar een licht herstel. De merel zat in 76 % van de tuinen (in 72 % in 2019). Dat herstel zet zich dit jaar gelukkig door: ze waren aanwezig in 77 % van de getelde tuinen.

  Top 10

  De top 10 in Vlaanderen ziet er uit als volgt (tussen haakjes de plaats in 2020):

  1. Huismus (2)
  2. Koolmees (1)
  3. Vink (4)
  4. Kauw (3)
  5. Houtduif (6)
  6. Pimpelmees (5)
  7. Merel (8)
  8. Turkse Tortel (7)
  9. Ekster (9)
  10. Roodborst (10)

  Ook in Nederland en het Verenigd Koninkrijk zijn in hetzelfde weekend de vogels geteld. In Nederland is de voorlopige top drie: huismus, koolmees, pimpelmees.

  Info: Natuurpunt.

  MLI

  • Meest Recent
  • MEEST BEKEKEN

  Over Ons

  Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

  Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

  Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

  Contacteer ons