Rivierpark Scheldevallei maakt kans op erkenning als Nationaal Park

  13 januari 2022

  OOST-VLAANDEREN – De Vlaamse regering zal midden 2023 vier Nationaal Parken erkennen. Minister Zuhal Demir (N-VA) selecteerde Rivierpark Scheldevallei, samen met vijf andere kandidaten.

  Vlaanderen wil vier Nationale Parken met internationale uitstraling oprichten. De klemtoon ligt hier op natuur en biodiversiteit, de unieke belevingswaarde en de erfgoedwaarde.

  Tien kandidaten dienden in het najaar van 2021 bij de Vlaamse regering hun kandidatuur in. Op voordracht van een onafhankelijke jury selecteerde minister Zuhal Demir zes kandidaten. Daarbij is de Scheldevallei.

  Sterk dossier

  Jan De Haes (Antwerps gedeputeerde – N-VA): “We hebben een ijzersterk dossier. De natuurkern van 10.000 hectare, waar je als park 20 jaar de tijd krijgt om naartoe te groeien, halen we nu al. In sommige gebieden moeten we zeker de kwaliteit nog naar een niveau hoger tillen. Maar we kunnen hier heel geloofwaardige papieren voorleggen, gezien de enorme revival van de natuurkwaliteit in de regio en de projecten, die op stapel staan.”

  Eigenheid

  Een Nationaal Park moet zich ook onderscheiden van de andere parken met een eigenheid en uniciteit op het niveau van de natuur-, landschaps- en erfgoedwaarden.

  Carina Van Cauter (gouverneur Oost-Vlaanderen): “Aan de Schelde zijn de getijden tot 170 kilometer landinwaarts voelbaar. Op sommige plaatsen heb je een verschil tussen eb en vloed van wel zes meter. Een getijdennatuur zo diep in het landschap is uniek in Europa.”

  Rivierpark Scheldevallei zet ook volop in op de ontsluiting van het authentieke en typische erfgoed: oude meanders, turfputten, wielen, kastelen, steenbakkerijen, getijdemolens, pittoreske dorpen met waterfronten, nautisch erfgoed. Er valt heel wat te ontdekken in de Scheldevallei.

  Riviernatuur

  Maximaal vier Nationale Parken krijgen een erkenning. Indien meer parken voldoen, zal de rangschikking doorslaggevend zijn.

  Tom Wezenbeek (coördinator Rivierpark Scheldevallei) is optimistisch. “We gaan het komende jaar keihard werken om in 2023 in de top van die rangschikking te geraken en de definitieve erkenning als Nationaal Park binnen te halen. We geloven rotsvast in ons project en kunnen rekenen op een sterke coalitie van lokale overheden, natuurverenigingen, landbouworganisaties en landeigenaars. En misschien nog een extra unieke troef: we zijn de enige overgebleven kandidaat met riviernatuur als natuurlijke troef.”

  Info: Rivierpark Scheldevallei.

  MLI – Foto © Yves Adams – Vilda

  • Meest Recent
  • MEEST BEKEKEN

  Over Ons

  Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

  Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

  Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

  Contacteer ons