1.000 nieuwe boompjes voor Tortelboombos

  13 november 2022

  ASPELARE – Century 21 plantte dit weekend een eigen bos van ruim 5.000 m² aan in het beschermd landschap rond Hof Ter Tortelboom. Het gebied vormt een onderdeel van de 33 ha nieuw bos, dat hier geleidelijk aan vorm krijgt; het grootste nieuwe bos van de provincie.

  De schepen voor milieu Wouter Vande Winkel loofde het mooie project, dat belangrijk is voor ons klimaat. Doordat de mensen zelf de spade in de grond steken is hun betrokkenheid groter en geeft dit meer voldoening.

  Burgemeester Tania De Jonge was eveneens vol lof. “Als je hier in dit prachtig gebied vertoeft, kan je 200 jaar worden”, grapte ze. Ze dankte de mensen van Natuurpunt om samen met de vastgoedgroep Century 21 een nieuw deel aan te planten van het grootste toekomstig bos in Oost-Vlaanderen. Ecologie en economie kunnen perfect samengaan.

  Wouter Mertens (Natuurpunt Ninove) legde uit, dat zondag vooral eik en els zijn aangeplant in clusters. “De bedoeling hiervan is om de natuur zelf haar gang te laten gaan, zodat de clusters op een natuurlijke wijze met elkaar worden verbonden. Dat moet voor een gevarieerd bos zorgen.”

  Historisch bos

  Het huidige Tortelboombos, genoemd naar de nabijgelegen beschermde hoeve Hof Ter Tortelboom, is een relatief klein bos van ongeveer 8 ha, vergelijkbaar met de oppervlakte van ongeveer 12 voetbalvelden. Een deeltje ervan heeft een eeuwenoude historiek en kan een ‘historisch permanent bos’ worden genoemd. Het stond al op de kaarten van Graaf de Ferraris uit 1771.

  Door die aanplanting wil men het hoofdbos versterken en de verdwenen landschapselementen – zoals heggen, vijvers en boomgaarden – herstellen.

  In het schilderachtige beschermde landschap rond het Hof Ter Tortelboom kun je een aangename wandeling van 4 km maken, vanaf de kerk van Sint-Antelinks.

  Vastgroep

  Century 21 plantte daar dit weekend een eigen bos aan van ruim 5.000 m², bijna de oppervlakte van één voetbalveld: 1.000 inheemse bomen en struiken, meer dan 25 verschillende soorten. Daarbij zal elke vierkante meter bos symbool staan voor een woning of appartement, dat het recent verkocht. Op die manier wil de vastgoedgroep haar CO2-uitstoot compenseren. De klanten worden bewust gemaakt van de opwarming van de aarde zonder hen een schuldgevoel aan te praten. Century 21 ging hiervoor in zee met Forest Fwd en Natuurpunt.

  Voor de vastgoedgroep is het een kwestie van verantwoordelijkheid nemen. Ze zien de 5.000 m² als een startpunt en willen hun bos de komende jaren uitbreiden.

  “We beseffen, dat ook onze activiteiten een impact hebben op het klimaat”, aldus Olivier Laporta, CEO van Century 21. “Op basis van de verkoopcijfers van 2021 planten we 1 m² bos aan voor elk verkocht huis. De halve hectare bos, die we nu in Ninove aanplanten, helpt niet alleen om de planeet weer wat meer zuurstof te geven, maar laat Belgen ook opnieuw genieten van meer natuur. Volgend jaar planten wij een nieuw bos aan op basis van de verkoopcijfers van dit jaar.”

  Boompje

  De keuze van de gemeente gebeurde alvast willekeurig, benadrukt de vastgoedgroep Century 21, die in Vlaanderen, Wallonië en Brussel actief is. “We hebben de expertise van Forest FWD gevolgd. In deze eerste fase planten we een bos in Oost-Vlaanderen aan, volgend jaar is het misschien de beurt aan Wallonië. We willen zo naast ons ‘steentje’ ook ons ‘boompje’ bijdragen en weer meer groene ruimtes creëren in België.”

  Bij Forest FWD zijn ze enthousiast, getuigt Dajo Hermans: “We zien, dat bedrijven meer en meer een toegevoegde waarde spelen in lokale natuurcreatie. Ook Century 21 toont hier duidelijk zijn maatschappelijk engagement. Wat hier gebeurt, mag zeker als een hoopvol signaal worden gezien. Economie en ecologie kunnen perfect hand in hand gaan. Een belangrijk signaal, zeker op een moment, dat alle wereldleiders verzamelen op de klimaattop in Sharm-el-Sheikh.”

  Het Century 21 bos is één van de eerste stappen in wat op termijn een verdubbeling van de huidige bosoppervlakte moet worden.

  GNE – Foto’s Giovanni Neckebroeck

  • Meest Recent
  • MEEST BEKEKEN

  Over Ons

  Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

  Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

  Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

  Contacteer ons