• Discussie? Graag, maar niet anoniem en blijf respectvol.

  Meld nesten van de Aziatische hoornaar

  05 november 2020

  ALGEMEEN – De bladeren zijn zo goed als van de bomen gevallen. De nesten van de Aziatische hoornaar komen daardoor duidelijk zichtbaar. Kijk dus even omhoog en meld een nest als je er een ziet.

  De Aziatische hoornaar (vespa velutina) komt uit het zuidoosten van China. Het eerste exemplaar dook in België op in 2011.

  Het insect staat sinds augustus 2016 op de Europese lijst van zogenaamde ‘invasieve exoten’. Dit betekent, dat landen van de Europese Unie verplicht zijn om het insect op te sporen en te vernietigen.

  Bijen

  Deze wespen vormen vooral een ernstige bedreiging voor honingbijen en andere kleine insecten. Daarnaast bezorgen ze ook overlast aan mensen, want ze kunnen gemeen steken.

  Ze zijn veel agressiever dan andere wespensoorten: ze kunnen wel vijftig honingbijen per dag verorberen.

  Nesten

  In België wordt die soort opgevolgd. De beperking van de populatie gebeurt door het verdelgen van de nesten.

  De nesten van de Aziatische hoornaar zijn aanzienlijk groter dan deze van de Europese hoornaar.

  Ze bevatten 50 à 500 koninginnen. Het is dus niet onmogelijk, dat hier volgend jaar nog meer exemplaren zullen nestelen.

  Hun verspreiding gaat razendsnel. Enkele jaren nog onbestaand in de Denderstreek. Nu komen meldingen binnen vanuit Ninove, Geraardsbergen, de Zwalmstreek, Hekelgem, Ternat, Galmaarden; gisteren zelfs in Meerbeke, op de grens met Roosdaal, in de omgeving van het Berchembos.

  Ga je wandelen, fietsen of zit je in de tuin; kijk ook eens omhoog. Misschien ontwaar je een nest. Het hangt door een tak, is druppelvormig en groot (60 op 50 cm).

  Ga niet zelf aan de slag, maar roep de hulp in van de brandweer om nesten te verdelgen.

  Info: meldingen doe je via Vespawatchbrandweerpost Ninove.

  MLI

  • Meest Recent
  • MEEST BEKEKEN

  Over Ons

  Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

  Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

  Onze medewerkers hebben oog voor een groot gamma aan nieuwsfeiten: actueel, cultureel, politiek, sportief, culinair, sociocultureel, educatief of artistiek. Zij berichten hierover met respect voor ieders eigenheid en zonder verschil te maken in rang, stand, afkomst, politieke of filosofische voorkeur. Zij doen dit volgens eigen keuze en inzichten, maar met het oog op objectiviteit en in alle onafhankelijkheid. Onze medewerkers zijn flexibel en kunnen live ter plaatse werken. Voor hun nieuwsgaring doen zij een beroep op een breed netwerk van informatiekanalen.

  Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

  Contacteer ons