Schepen Vande Winkel (Samen): “Ninove is heel ambitieus”

  08 november 2021

  NINOVE – Een meerderheid van de raadsleden stemde tijdens de gemeenteraad van 25 oktober in met de ondertekening van het Lokaal Energie- en Klimaatpact (LEK). Volgens schepen Vande Winkel is dit een heel ambitieus plan.

  Dat LEK is een overeenkomst tussen de Vlaamse regering en de steden en gemeenten. De overheid voorziet voor de daaraan verbonden ‘werven’ of projecten een financiële ondersteuning van minimaal € 131.844 in 2022 en gaat uit van 50 % cofinanciering door de stad.

  Ninove heeft plannen op vier werven, met telkens een reeks concrete doelstellingen (zie link onderaan).
  – Laten we een boom opzetten.
  – Verrijk je wijk.
  – Elke buurt deelt en is duurzaam bereikbaar.
  – Water het nieuwe goud.

  Zonnepanelen

  “Een heel goede lijst”, vond Lieven Meert (Samen), al kun je volgens hem niet genoeg doen. “We moeten wel zorgen, dat de klimaatmaatregelen de mensen het niet nog moeilijker maken, bijvoorbeeld op het vlak van betaalbare energie.”

  Renaat Raes (Forza) kwam terug op zijn stokpaardje: “Waarom geen zonnepanelen leggen op alle stadsgebouwen? Dat is hier al vaak voorgesteld, bijvoorbeeld op buurthuis Berdam, maar het komt er niet van. Elke nieuwbouw zou er moeten hebben en ook bestaande gebouwen zoals de scholen. Waar wacht je op?”

  Hij vond zoals steeds voor dat thema een bondgenoot in Lieven Meert. “Ten gronde heeft Renaat gelijk. Dat moet toch kunnen? Graag een onderzoek daarover.”

  Pionier

  Schepen Wouter Vande Winkel ontkende niet het licht van de zon. “Je hebt gelijk, maar dat kan niet overal. Je installeert deze best op plaatsen waar ook veel gebruik is. Voor scholen valt de topopbrengst meestal als er geen verbruik is: tijdens de vakanties en in het weekend. Wel is dat bijvoorbeeld gebeurd voor het politiecommissariaat en moet dit ook in woningkernen, waar energiearmoede heerst. We hebben op dat vlak al jaren een nieuwe lijn gezet.”

  Voor burgemeester Tania De Jonge (Open VLD) speelde Ninove dan weer een pioniersrol met de burgemeestersconvenant en het klimaatactieplan. “En de bosuitbreiding, in samenwerking met Natuurpunt, is uniek in Vlaanderen.”

  Voor wat betreft dat bosproject beloofde schepen Vande Winkel, dat Natuurpunt daaromtrent de plannen aan de gemeenteraadsleden zou toelichten.

  De bekrachtiging van het LEK kreeg de steun van 18 raadsleden; de Forza-fractie onthield zich.

  Info: Lokaal energie- en klimaatpact.

  MLI

  • Meest Recent
  • MEEST BEKEKEN

  Over Ons

  Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

  Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

  Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

  Contacteer ons