Fiets- en wandel langs erfgoed van spoor en Dender

  23 juni 2020

  DENDER – In de eigen regio is veel te zien en te ontdekken: het erfgoed langs de Dender bijvoorbeeld of de restanten van de spoorontwikkeling. Je vindt het allemaal in de nieuwe fiets- en wandelgids van Erfgoedcel Denderland: ‘#STROOM – erfgoed langs spoor en Dender’.

  Michaël Van Houtte, erfgoedconsulent bij de Erfgoedcel: “Langs de kronkels van de Dender ontstonden in de loop der eeuwen dorpen en steden. De rivier verbond gemeenschappen en maakte handel mogelijk. Hij vormde ook een natuurlijk obstakel dat met kanalisatiewerken, sluizen en bruggen overwonnen moest worden. In de loop van de 19de eeuw vestigden zich vele fabrieken langs de Dender.”

  In het midden van de 19de eeuw is het Denderland via het spoor verbonden met grote steden en de Waalse steenkoolbekkens. “De eerste stoomlocomotieven denderden doorheen de regio. De invloed was enorm. Naast stations, verschenen ook nieuwe ondernemingen, was pendelarbeid mogelijk en konden goederen makkelijker worden in- en uitgevoerd. Kortom, de wereld werd een stukje kleiner.”

  Verrassend erfgoed

  De gids ‘#STROOM – erfgoed langs spoor en Dender’ neemt je mee naar het verleden van Aalst, Denderleeuw, Ninove, Erpe-Mere en Lede. Zo ontdek je al wandelend of fietsend verrassend erfgoed in de eigen streek. Langs het parcours kom je ook grote erfgoedborden tegen, die je meer vertellen over de lokale historiek. Zoals bijvoorbeeld over de schiptrekkers in Denderleeuw.

  Info: de brochure kost € 5, online of in lokale verkooppunten – #STROOM

  MLI

  • Meest Recent
  • MEEST BEKEKEN

  Over Ons

  Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

  Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

  Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

  Contacteer ons