Karolien De Roose (N-VA): “Tot 2023 geen elektrische deelwagens in Ninove”

    16 juli 2020
    Laadpaal in Meerbeke.

    NINOVE – “Omdat de stad niet instapt in een regionaal project elektrisch autodelen, moeten de Ninovieters nog wachten tot 2023 op een soortgelijke regeling”, aldus raadslid De Roose.

    Door middel van een klimaatontwerp in Zuid-Oost-Vlaanderen heeft de intercommunale SOLVA het autodelen uitgerold in 15 omliggende steden en gemeenten. In samenwerking met de lokale aanbieder Valckenier kunnen hun inwoners een elektrische deelwagen gebruiken via gratis intekening.

    2023

    Volgens gemeenteraadslid Karolien De Roose moeten Ninovieters nog wachten tot begin 2023 vooraleer ze kunnen genieten van een soortgelijke regeling. “Ninove neemt niet deel aan dit klimaatontwerp, als gevolg van een optreden van schepen Vande Winkel (Samen). Het Ninoofse stadsbestuur wenst zelf 2 elektrische voertuigen aan te kopen, te beheren en te verhuren.”

    “Die verhuur zou enkel gebeuren buiten de werkuren van het stadspersoneel”, aldus nog De Roose. “Tijdens de werkuren zal je dus geen deelwagen kunnen huren. In plaats van mee in te stappen in een bestaand grootschalig deelaanbod, misloopt Ninove allerhande schaalvoordelen en praktijk-technische vakkundigheid over elektrisch rijden. Door zijn afwijzend gedrag tegenover de vrije markt en de groep Valckenier heeft de schepen zichzelf in de voet geschoten.”

    Gemiste kans

    Voor N-VA Ninove is het verhuren van wagens geen kerntaak van een stadsbestuur. “Het zal voor de Ninovieter ook peperduur zijn tegenover de omliggende gemeenten, die wel instapten in het grootschalig deelaanbod van SOLVA. Door het ontbreken van een voordelige samenwerking met de omliggende gemeenten, staat Ninove alleen. Ondanks deze gemiste kans hoopt N-VA Ninove, dat het stadsbestuur alsnog instapt in het SOLVA klimaatplan. Dan kan je nog dit jaar elektrische deelwagens in Ninove gebruiken aan een voordeliger tarief. De laadpalen staan er al, nu nog de elektrische wagens.”

    Schepen Wouter Vande Winkel liet eerder al weten dat Ninove zelf twee elektrische deelwagens voorziet. “De stad is niet ingestapt in dat project omdat dit het leasen van een wagen betrof en niet de aankoop. We zullen via een ander project een subsidie bekomen voor de aankoop van twee elektrische deelwagens.  Het leasen van een wagen, als we twee wagens gaan kopen, heeft weinig zin.”

    Zijn dienst leefmilieu werkt de aankoop uit van twee elektrische wagens voor het personeel. Deze zullen na de diensturen deel uitmaken van een autodeelsysteem. Het project moet gefinaliseerd zijn tegen 1 januari 2023. Dat blijkt uit een beslissing van het schepencollege van 29 juni 2020.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons