!!! Vanavond vuurwerk in het centrum van Ninove opgepast voor de dieren !!!

    21 augustus 2017

    Hier alvast enkele tips !

     
    Elk jaar opnieuw geraken er tijdens het aansteken van vuurwerk dieren vermist, gewond of in een dierenasiel. Omdat ze schrikken van vuurwerk, bang worden en vluchten.
     
    Dieren die in huis verblijven, kunnen zich gestresseerd gedragen en kunnen zichzelf verwonden in hun pogingen om veilige oorden op te zoeken.
     
    Dieren die buiten gehuisvest zijn, kunnen dusdanig angstig reageren dat ze uitbreken en vluchten waardoor ze zichzelf en zelfs andere weggebruikers kunnen verwonden.
     
    Om dit alles zo veel mogelijk te voorkomen geven we jullie graag enkele tips mee
     
    Voor huisdieren die BINNENSHUIS verblijven:
     
    Blijf thuis op momenten dat je vuurwerk verwacht. Ook honden en katten die binnen zijn kunnen erg in paniek geraken.
     

    Laat je hond in de namiddag nog eens extra moe. Maak een extra wandeling, laat hem nog eens extra spelen met de buurhond, ga naar een hondenlosloopweide en laat hem daar nog eens extra uitrennen. Het is belangrijk dat je hond eens het donker is niet meer buiten moet.
     
    Probeer je kat een avond binnen te houden als je vuurwerk verwacht.
     
    Geef je hond of kat uitgebreid eten in de late namiddag. Een gevulde maag maakt een dier rustiger.
     
    Sluit ramen en deuren. Sluit de gordijnen en doe eventuele rolluiken naar beneden. Vergeet ook niet het kattenluik te sluiten zodat je dieren zeker binnen blijven.
     
    Creëer binnenshuis een plek waar je dier zich veilig kan voelen.
     
    Zorg dat je thuis bent op momenten dat je vuurwerkknallen verwacht. Stel je dier gerust als het bang is, maar ga het niet extra of overmatig bemoederen. Je hond of kat moet weten dat jij de knallen ook gehoord hebt, maar ze moeten tevens merken dat jij zelf rustig blijft.
     
    Als je tóch weg moet laat het licht dan aan en schakel ook het televisietoestel aan, met het geluidsvolume hoger dan normaal. Op deze manier wordt het ergste lawaai en licht van het vuurwerk gedempt en gecamoufleerd.
     
    Als je uit ervaring weet dat je hond of kat zeer gevoelig is voor harde knallen, dan kan je aan de dierenarts vragen om een licht kalmeermiddel voor te schrijven. Informeer je dan goed wanneer je het medicijn aan je huisdier moet toedienen!
     
    Zorg er in elk geval voor dat je dier een onderhuidse chip heeft. Zeker ook katten. Op die manier heeft je hond of kat de meeste kansen om terug thuis te geraken als het vermist geraakt.
     

    Voor huisdieren die BUITEN verblijven:

     
    Zet konijnen, cavia’s, hamsters en andere dieren in hun hok en plaats ze binnen of in een goed afgesloten stal of garage. Laat licht aan en plaats er een radiotoestel.
     
    Ook paarden, ezels, pony’s, geiten, schapen en runderen kunnen verschieten van vuurwerk en in paniek geraken. Hou ze daarom zoveel mogelijk op stal. Plaats ook hier een lichtbron en laat een radiotoestel spelen.
     
    !!! Let op met mogelijk brandgevaar door de lichtbron (hooi en strooisel) en vermijd elektrocutie en kortsluiting door verlengkabels (en vocht)!!!
     
    Controleer na het (felste) vuurwerk de aanwezigheid en de toestand van je dieren.
     
    Haal buitenhonden binnen. Ook honden die normaal in een buitenren verblijven kan je voor een nacht binnen halen of in een stalletje of in de garage opsluiten.
     
    Als je weet dat je buitenhond het moeilijk heeft en je hem niet binnen kan halen, dan kan je hem ook voor 1 nacht naar een hondenhotel brengen. Daar vraag je dat ze hem binnen houden, natuurlijk.
     

    Tips voor wie diervriendelijk wil feesten:
     
    Vermijd zelf het gebruik van vuurwerk of beperk het tot een minimum.
     
    Steek nooit vuurwerk af in de onmiddellijke omgeving van een dier.
     
    Let erop dat ook in de aangrenzende weiden geen dieren staan. Ook grotere dieren zoals paarden, pony’s, ezels, schapen, geiten en koeien hebben bang van vuurwerk.
     
    Geef je buren vooraf tijdig een seintje omtrent het tijdstip dat je van plan bent om het vuurwerk te ontsteken. Op die manier kunnen zij hun voorzorgen nemen om hun dieren op dat tijdstip binnen te houden.
     
    Zowel om brandgevaar te vermijden, als voor het welzijn van de dieren in de natuur, is het zeker af te raden om vuurwerk af te schieten in de buurt van of in de richting van bossen of struikgewas.

     

    Wat als het toch fout loopt bij dieren:

    • Als je dier gewond raakt, kan je uiteraard best zo snel mogelijk een dierenarts contacteren.

    • Als je huisdier wegloopt, contacteer dan de politie om dit te melden (bel 101). Vervolgens contacteer je best alle dierenasiels in je buurt en vraag je of ze geen dier binnen kregen dat aan jouw beschrijving beantwoordt.

    • Als je een ronddolend dier opmerkt ( hond, paard, schaap, …), contacteer dan onmiddelijk de politie (bel 101).

    • Als je zelf een dier vindt dan geen halsband met adreskoker draagt, laat dan nakijken of het dier een onderhuidse chip heeft. Ook veel katten hebben een chip.

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons