N-VA tevreden met restauratie abdijhuisjes

    17 January 2021

    NINOVE – Voor de N-VA staan de zogenaamde abdijhuisjes symbool voor de stilstand en/of achteruitgang van het Ninoofs erfgoedbeleid.

    N-VA bestuurslid Sam De Duffeleer (N-VA-bestuurslid): “Wij zijn zeer tevreden, dat dit dossier met wortels in de vorige eeuw eindelijk is afgerond. Toen wij het in september van 2020 onder de aandacht brachten reageerde schepen Evenepoel nogal gepikeerd. Hij stelde ons voor aan te kloppen bij de bevoegde N-VA minister (Matthias Diependaele) om de procedures te versoepelen.”

    Zijn partij voegde de daad bij het woord, aldus het bestuurslid. “We kunnen enkel vaststellen, dat een aantal maand later het dossier rond is. Als het stadsbestuur in eigen boezem kijkt, had het misschien wat meer moeten aandringen in de loop der jaren. Dankzij het krachtdadig beleid van minister Diependaele worden niet enkel de abdijhuisjes aangepakt, maar ook het interieur van de Hospitaalkerk; beide voor meer dan de helft gesubsidieerd.”

    Ambitie

    De Liberale Kring is recent prachtig gerestaureerd. “Maar het aanpalende gebouwtje is ook stadseigendom is en steekt er wel lelijk tegen af”, aldus Karolien De Roose (N-VA-gemeenteraadslid). “Dit zijn zaken waarover je toch beter moet nadenken.”

    Uit de antwoorden op haar schriftelijke vragen aan het stadbestuur blijkt “dat de ambitie in deze legislatuur niet zo hoog is. Enkel de Onze-Lieve-Vrouw van Lourdeskapel en de Wildermolen (Appelterre-Eichem) en de molen Ter Zeven Wegen (Denderwindeke) worden in eigen beheer onder handen genomen. Het mag echt wat meer zijn voor een stad als Ninove. Daarom moet het niet steeds over grote werken gaan, maar wat meer ambitie en visie mogen toch. Ik denk bijvoorbeeld aan een visie op straat- en veldkappellen, de Kantfabriek, de archeologische vondsten van Doorn-Noord of de ondersteuning van een historische kring.”

    Erfgoed

    De partij onderschrijft het voornemen van de erfgoedraad om een erfgoedambtenaar aan te stellen. “Een goede zorg voor erfgoed leidt niet alleen tot een mooiere stad en dorpen. Het zorgt ook voor aantrekkingskracht op toeristen. Dat is op zijn beurt weer goed voor de Ninoofse handelaars.”

    Info: zie ook ‘Komt er eindelijk schot in de restauratie van de abdijhuisjes op het Kerkplein?’

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons